Божовић / Фото: Лазар Ружић
09/01/2022 u 07:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божовић: Да није било црногорских орлова судбина српства би била запечаћена

Тајна тактике Јанка Вукотића била у стрпљењу и опрезности, сматра амбасадор

Бивши амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић присјетио се Мојковачке битке, наводећи за сердара Јанка Вукотића да је био један од најзанимљивијих и највећих српских војсковођа у рату.

- Ових дана обиљежавамо годишњицу славне Мојковачке битке када је малобројна црногорска војска успјела да заустави вишеструко моћнијег непријатеља и омогући братској српској војсци да се повуче до албанског приморја, сачека италијанске бродове и спас на Крфу и Бизерти, да касније пробије Солунски фронт и дође до Кајмакчалана, капије своје отаџбине- додао је он.

Подсјетио је да је једина жена учесник Мојковачке битке Василија Вукотић, ћерка Јанка Вукотића записала "Да није било крвавог Божића на Мојковцу, не би било ни Васкрса на Кајмакчалану".

- Да црногорски орлови, они млади људи који у трену презријеше смрт својим грудима не затворише мојковачка врата и тако не дозволише непријатељу да се појави, можда би судбина српства заувијек била запечаћена- навео је Божовић. 

Додао је да је тајна тактике Јанка Вукотића била у стрпљењу и опрезности. 

- Непоколебљива енергија у ударцу, у часу који је он изабрао. Источни одред освојио је више територија него што је имала сва Црна Гора, а једва је имао стотине мртвих. Та способност и успјеси чине Вукотића једним од највећих српских војсковођа- закључио је Божовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:29