RADOMIR BOŽOVIĆ / - FOTO: IVAN PETROVIĆ
13/06/2024 u 12:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Božović: Rješenjima novog zakona Vlada namjerava da obesmisli postojanje sindikata

Ponuđenim rješenjima novog zakona Vlada ima namjeru da obesmisli postojanje sindikata, pa i Sindikata prosvjete, tvrdi predsjednik tog sindikata Radomir Božović.

On je reagovao na izjavu poslanice PES-a Branke Marković koja je u jučerašnjem saopštenju istakla da Božović obmanjuje javnost po diktatu URA, i da plate prosvjetarima neće biti smanjene.

Božović je kazao da je Marković, u jučerašnjem partijskom saopštenju, iznijela niz neistina.

- Što se tiče Sindikata prosvjete, niti jednu istinu. Tačno je, koleginice Branka, da u Nacrtu zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nije predviđen ni jedan dodatak za prosvjetne radnike. Slučajno ili ne, ne znam. Raduje me što javno izjavljujete, nakon što smo iz Sindikata prosvjete ukazali na mogućnost smanjivanja zarada, da do toga neće doći"- naveo je on. 

Istina je, kaže, da ponuđenim rješenjima novog zakona Vlada ima namjeru da obesmisli postojanje sindikata, pa i Sindikata prosvjete.

- Da Vlada sama, bez učešća prosvjetnih radnika, može da nam povećava, ali i smanjuje plate. To nijeste demantovali, što izaziva dodatnu bojazan i potkrepljuje sumnje da u ovom Nacrtu zakona ništa nije slučajno. Bojim se da nijeste ni pročitali ponuđenu verziju Nacrta zakona, ali ste spremni da napadate i iznosite niz neistina i ničim potkrijepljenih tvrdnji, dovodeći Radomira Božovića, predsjednika Sindikata prosvjete, u vezu s nekim političkim partijama. Pri tom se krijući iza poslaničkog imuniteta. To što su Vama dojučerašnji koalicioni partneri i najbliži partijski saradnici postali najljući neprijatelji, pa Vas opsijedaju paranoje i teorije zavjere, Sindikat prosvjete nije kriv- naglašava Božović. 

On je kazao da je Marković prošle zime radila protiv interesa prosvjetnih radnika, sprečavajući da se primijeni tadašnji Granski kolektivni ugovor i uvećanje zarada prosvjetnim radnicima od 10 odsto.

- Predsjednik Sindikata prosvjete je instruisan samo od Glavnog i Izvršnog odbora Sindikata prosvjete, i zastupa isključivo interese prosvjetnih radnika. Jedina politika kojom se bavimo u Sindikatu prosvjete je da nam obrazovni sistem bude bolji, i da nastavnik, kao stožer obrazovanja, bude motivisan i zadovoljan. Uostalom, ako imate bilo kakav dokaz za svoje optužbe, iznesite ih. Ja i dalje nudim svoj telefon i kompjuter na vještačenje- istakao je Božović.

Poručio je da je "spreman da snosim sve moguće posledice" ako nađe makar jedan njegov kontakt s bilo kojim funkcionerom, bilo koje političke partije u Crnoj Gori, ili tajni sastanak.

- Umjesto da svoju energiju i znanje trošite na dobrobit prosvjetnih radnika, Vi se bavite jeftinim politikanstvom i iznošenjem neistina. To, koleginice Branka, ne priliči prosvjetnim radnicima- zaključio je Božović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 00:46