Radomir Božović / foto: portal Dan
13/12/2023 u 17:13 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: Vlada neće da ispoštuje povećanje plata iz kolektivnog ugovora

Kad smo im rekli da u granskom kolektivnom ugovoru piše da treba da dobijemo povećanje, rekli su nam da ne mogu to da nam isplate, kaže predsjednik Sindikata prosvjete

Danas smo imali sastanak s premijerom Milojkom Spajićem i sa državnom sekretarkom Draganom Babović. Mi smo prošle godine potpisali granski kolektivni ugovor sa prethodnom Vladom koji je predvidio povećanje plata od 1. januara za dodatnih 10 posto. To je zapisano u granskom ugovoru i to je obaveza ugovornih strana, kazao je Radomir Božović, predsjednik Sindikata prosvjete, za portal Dan.

-  Međutim, ova vlada kaže da to ne mogu da ispoštuju, prebacuju krivicu na prethodnu, i da to nije ušlo u smjernice budžeta.  Rekli su nam da za nas imaju ozbiljne planove, da smo važan segment, ali da prema tome mogu da nam daju samo uštedu - kazao je Božović.

On navodi da im je na sastanku rečeno da zbog propusta neke prethodne vlade nisu u obavezi da ispune dogovor o povećanju zarada.

-  To je njihova argumentacija. Kad smo im rekli da u granskom kolektivnom ugovoru piše da treba da dobijemo povećanje, rekli su nam da ne mogu da nam to isplate - kaže predsjednik Sindikata.

Ističe da je, bez obzira na njihovu argumentaciju, 2023. godina bila bolja po pitanju budžeta i po pitanju suficita, rasta BDP-a i smanjenja zaduženosti.

- Inflacija nam je prilično pojela uvećanje od prošle godine, a oni jednostavno kažu mi ne možemo da vam izađemo u susret. I to je to. Kažu strpite se. Mi nismo pregovarali o ničem novom, već o potpisanom, a što oni moraju da ispoštuju. Oni jednostavno kažu, ne moramo to da ispoštujemo, a to ne može biti - kaže Božović.

Navodi da će, budući da novoj Vladi nisu obavezujuće odluke prethodne, vjerovatno uslijediti tužbe.

- Međutim, vidjećemo, evo na kraju krajeva tužba sudu je više nego neminovna. U ovom trenutku ima 15.000 prosvjetnih radnika. Vjerujem da će svaki tužiti, jer mi smo to praktično iskalkulisali i zacrtali povećanje  od 1. januara 10 odsto. Ja ne vjerujem da će biti ijedan prosvjetni radnik koji neće tužiti. Stvar je više nego jasna, bez obzira na promjenu vlade dogovori moraju da se poštuju - kaže Božović.

Smatra da će kada angažuju advokate i advokatske kancelariji sudski troškovi biti ogromni, koji, po njemu, mogu da izađu i na preko 20 miliona eura.

- Mi smo ubijeđeni da nas taj novac sleduje, u skladu se dogovorom od prošle godine i to je bila stvar kompromisa, da dobijemo uvećanje iz tri puta i iz dvije godine, a ne tako da može neko da ga prekrši kako hoće i kako mu padne na pamet. Uskoro ćemo održati konferenciju za novinare, kada ćemo saopštiti konačan stav Glavnog odbora, gdje ćemo zauzeti određene stavove, da li će biti protest i kojeg dana, dogovorićemo se, tužbe prema sudu su neminovne, a nije isključen ni štrajk ili neki radikalniji vid sindikalne borbe - istakao je prvi čovjek sindikata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:08