/ илустрација - ИЈЗ сајт
01/07/2021 u 19:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брајовић: Црној Гори пријети делта сој коронавируса

Ризик инфекције у држави јесте нижи, али далеко од нултог нивоа, будући да нам пријети и нови сој, казала је шефица канцеларије Свјетске здравствене организације Мина Брајовић

У Црној Гори је ризик инфекције коронавирусом нижи, али далеко од нултог нивоа, будући да пријети и нови, делта сој вируса, казала је шефица канцеларије Свјетске здравствене организације Мина Брајовић, преноси МИНА.

Она је за Нову М рекла да се Црна Гора у претходном периоду на досљедан начин изборила са пандемијом, и довела ситуацију на завидан ниво, али да то свакако не смије бити разлог за опуштање.

- Ризик инфекције у држави јесте нижи, али далеко од нултог нивоа, будући да нам пријети и нови, делта сој вируса- упозорила је Брајовић.

Она је казала да је Црна Гора на добром путу, у смислу ефикасног одговора на пандемију КОВИД-а 19, јер је у протеклом периоду досљедно инсистирала на спровођењу свих оних препоручених јавно здравствених мјера, које прекидају ланац трансмисије, и на вакцинацији.

- Наравно, овај резултат и заједнички успјех и грађана и власти је нешто што би свакако требало посматрати и интерпретирати у ширем контексту, и што се тиче тог ширег контекста, на глобалном нивоу ми видимо заиста неке добре и охрабрујуће трендове- навела је Брајовић.

Према њеним ријечима, у протеклих седам-осам седмица види се тренд опадања и броја новообољелих и смртних случајева.

На питање да ли охрабрује податак да је у Црној Гори дато нешто више од 288 хиљада доза вакцина против коронавируса, Брајовић је казала да је, што се тиче региона и Европе, дистрибуирано око 530 милиона доза вакцина.

- У суштини, на нивоу региона и Европе ми видимо значајне разлике када је ријеч о обухвату вакцинацијом од 0 до неких 60 одсто- рекла је Брајовић.

На питање да ли сматра да ће се на јесен наплатити попуштање мјера, она је рекла да Црна Гора, након значајно поправљене епидемиолошке ситуације, свакако има разлога за оптимизам и један већи ниво самопоуздања.

- Али бих ја рекла да то треба да буде један опрезни оптимизан, јер далеко смо ми од краја пандемије. Ризик од инфекције јесте нешто нижи, али далеко од тога да је нултог нивоа- указала је Брајовић.

Упитана постоји ли бојазан да делта сој дође до Црне Горе и колико вакцине штите од нових сојева, она је рекла да је, према подацима СЗО, делта сој вируса регистрован у 33 земље региона Европе.

- Мислим да је негдје и реално очеквати, да је у принципу само питање тренутка, неке наше процјене су, с обзиром на то да видимо да се интензивира трансмисија, да ће за неколико седмица или пар мјесеци, делта сој бити успостављен као доминантан сој у циркулацији- навела је Брајовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:32