Мина Брајовић / -СЗО
02/04/2022 u 19:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брајовић: Епидемија је далеко од краја, ризично попуштање мјера

Имаћемо и раст броjа умрлих у земљама са субоптималним обухватом, посебно у популациjи стариjих особа, оцијенила је за "Дан" шефица СЗО Мина Брајовић

Шефица канцеларије Свјетске здравствене организације за Црну Гору Мина Брајовић оцијенила је у разговору за "Дан" да је пандемија далеко од краја и да је реално очекивати раст броја обољелих од вируса корона свуда гдjе се попуштаjу jавно здравствене мjере. Она истиче да ћемо имати и раст броjа умрлих у земљама са субоптималним обухватом, посебно у популациjи стариjих особа.

– Поновићу, пандемиjа jе далеко од краjа – СЗО упућуjе апел свим земљама да се усредсреде на вакцинациjу и покушаjу да до краjа другог квартала 2022. вакцинишу 70 одсто популациjе, као и да при томе фокус буде на здравственим радницима, старим лицима и особама са хроничним обољењем у току протекле седмице (од 21. до 27 марта. 2022), броj новообољелих на глобалном нивоу jе смањен за 14 одсто у поређењу са седмицом приjе. Посебно забрињаваjу подаци о смртности. У току протекле седмице броj умрлих jе порастао за 43 одсто.Оваj раст jе доминантно генерисан ситуациjом у поjединим регионима укључуjући регион Америке, jугоисточне Азиjе И Пацифика. Регион Европе jе регистровао преко 200 милиона обољелих од почетка пандемиjе. Колики jе интензитет трансмисиjе, можда наjбоље описуjе чињеница да jе само у последња три мjесеца у Европи регистровано 100 милиона нових случаjева оболиjевања од ковида-19, што jе jеднако укупном броjу обољелих у овом региону током цjелокупног траjања пандемиjе. Само у протеклих седам дана, у региону Европе забиљежено jе нешто мање од 11.000 смртних случаjева и преко 5 милиона обољелих. СЗО jе веома забринута због чињенице што значаjан броj земаља смањуjе обим тестирања САРС ЦоВ2 случаjева. Подаци коjе добиjамо нијесу благовремени и репрезентативни – истиче Брајовићева.

Умрло двоје, 77 новоразаражених

У Црној Гори је јуче од последица вируса корона преминуло двоје инфицираних и обољело још 77 особа. У болницама се лијечи 36 пацијената, од којих деветоро у КЦЦГ.

Лабораториjе Института за jавно здравље Црне Горе (ИJЗЦГ), друге jавне и приватне лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе новог вируса корона су током jучерашњег дана (четвртак, 31.3.2022. године) завршиле анализу и ИJЗЦГ доставиле резултате за 990 узорака на нови вирус корона. Укупно jе диjагностиковано 77 новопозитивних случаjева инфекциjе САРС-ЦоВ-2 – наводе из ИJЗ.

Она наводи да је ово озбиљна препрека за колективни капацитет – да пратимо гдjе jе вирус, како се шири и шта се дешава у погледу његове мутациjе.

– СЗО jе усвоjила нови стратешки план за припремљеност и указала да су могућа три сценариjа у смислу правца даљег развоjа ситуациjе у току године: на темељу расположивих знања, наjвjероватниjи сценариj jе да ће вирус наставити да се миjења, али да ће временом jачањем колективног имунитета као резултата вакцинациjе или природне инфекциjе клиничка слика обољења бити блажа. Повремено ћемо регистровати значаjне скокове у трансмисиjи и у погледу броjа умрлих са слабљењем и ишчезавањем имунитета, што значи да ће бити потребно да се настави са бустер вакцинациjом за рањиву популациjу. У наjбољем случаjу, могуће jе да ћемо регистровати нове соjеве коjи изазваjу блажу клиничку слику тако да бустер вакцине или нове вакцине неће бити потребне. У наjгорем случаjу, могуће jе да ће се поjавити опасниjи и заразниjи соj. У овом случаjу, заштита од случаjева тешког оболиjевања и смртног исхода кроз вакцинациjу или природну инфекциjу ће брзо ишчезнути. Превазилажење ове ситуациjе ће изискивати реформулисање постоjећих вакцина и администрирање нових вакцина у популациjи наjрањивиjих – каже Брајовићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:18