Мина Брајовић / - Дан
22/08/2021 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брајовић: Вакцинисати већи проценат популациjе

Са већим обухватом вакцинациjе мање су шансе да се вирус шири и мутира у нове опасниjе облике – казала је шефица Канцелариjе Свjетске здравствене организациjе

Поjавом новог заразниjег соjа САРС КОВ 2 вируса, постало jе jасно да већи проценат популациjе треба да буде вакцинисан како би достигли адекватан ниво колективног имунитета, казала jе шефица Канцелариjе Свjетске здравствене организациjе (СЗО) у Црноj Гори Мина Браjовић.

Она jе рекла да све вакцине за коjе jе СЗО дала “зелено свиjетло” пружаjу високи ниво заштите од ЦОВИД19 оболиjевања са тешком клиничком сликом и хоспитализациjе.

– Са већим обухватом вакцинациjе мање су шансе да се вирус шири и мутира у нове опасниjе облике – казала jе Браjовић агенциjи МИНА.

Она jе навела да охрабруjе чињеница што jе Црна Гора након иницирања масовне имунизациjе против ЦОВИД 19 интезивно радила на динамизирању двосмjерне комуникациjе са грађанима о ризицима и бенефитима вакцинациjе.

Браjовић jе казала да охрабруjе чињеница да jе Црна Гора стварала претпоставке да се прошири палета доступних вакцина, и да безбjедна и ефикасна вакцина буде на дохват руке и стариjим, грађанима са хроничним обољењима или особама коjе зиве у руралним и удаљеним дjеловима, мобилишићи укупне ресурсе здравственог система укључуjући и примарну здравствену заститу, патронажне тимове и уводећи мобилне вакциналне пунктове.

Она jе рекла да су створени услови да нико не буде заборављен у спровођењу вакцинациjе против ЦОВИД 19 у Црноj Гори.

– Што нажалост ниjе случаj са великим процентом свjетске популациjе управо због забрињаваjуће велике неjеднакости у дистрибуциjи вакцина у свиjету и околностима када jе 75 одсто укупних доза администрирано у земљама високог нивоа развоjа – казала jе Браjовић.

Она jе оциjенила да jе евидентно, епидемиолоска ситуациjа у Црноj Гори, као и у значаjном броjу земаља региона Европе, врло комплексна и динамилна.

Она jе навела да се из дана у дан увећава се броj обољелих, а нажалост расте и биланс смртно страдалих особа од Ковид-19.

Браjовић jе рекла да се раст броjа новообољелих и хоспитализованих региструjе широм региона Европе и то доминантно у популациjи невакцинисаних особа.

– Од десет земаља у свиjету са наjвећом трансмисиjом четири су из региона Европе И то Велика Британиjа, Турска, Русиjа и Француска. Регион Европе учествуjе са 28 одсто у укупном броjу новообољелих и са четвртином у броjу умрлих– навела jе Браjовић.

Она jе казала да су интезивна социjална интеракциjа, замор пандемиjом у околностима доминациjе новог соjа вируса (делта соj) коjи jе два пута заразниjи од изворног соjа и релаксираних мjера, пролог за саврсену олуjу .

Браjовић jе рекла да се то види у Црноj Гори, али и у низу других земаља Европе како западне, тако и централне и источне.

– Расположиви епидемиолоски подации указуjу на рапидан раст броjа обољелих у односу на претходну седмицу не само у Црноj Гори (49 одсто), већ и у значаjном броjу других земаља - Косово 275 одсто, Албаниа 142, Сjеверна Македониjа 123, Босна и Херцеговина 111, Србиjа 80, Бугарска 74, Словениа 61, Румуниjа 63 одсто – навела jе Браjовић. 

Она jе истакла да су прогнозе даљег развоjа ситуациjе врло незахвалне и непоуздане и да смо и даље у акутноj фази пандемиjе.

– Оно што поуздано знамо jесте да наша понашања обликуjу путању пандемиjе– рекла jе Браjовић.

Она jе додала да у околностима пандемиjе, наша одлука да се вакцинишемо и поштуjемо савjете да носимо маску, водимо рачуна о хигиjени и избjегавамо гужве и затворене просториjе са неадекватном вентилациjом jе мjера наше одговорности и солидарности према наjрањивиjим члановима друштва и здравственим радницима коjи већ другу годину даноноћно раде и жртвуjу своjе здравље у борби против ЦОВИД 19.

Према њеним риjечима, у неку руку Црна Гора као И остатак Европе прозивљава дежа ву /дéjŕ ву/.

Браjовић jе казала да и ове године након љетњих мjесеци расте вал инфекциjа, али да jе ситуациjа квалитативно другациjа.

– У арсеналу орузjа против вируса САРС ЦоВ 2 , имамо безбjедну И ефикасну вакцину – истакла jе Браjовић.

Он сматра да ниjе тренутак да се упире прстом И трази дезурни кривац.

– Одлука да се вакцинисемо, носимо маску када jе то потребно, практикуjемо дистанцу И хигиjену руку jе паметан избор с коjим моземо преокренути тренд оболиjевања И умирања. То су анти “lock down” мjере коjе немаjу алтернативу– поручила jе Браjовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:31