jelena ristović  / - JELENA RISTOVIć - GRAđANSKA ALIJANSA
13/06/2024 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Brak sa pripadnicima romske zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je kriterijum seksualne orijentacije - budući da 68,1 odsto građana vjeruje da taj faktor najčešće izaziva diskriminaciju, dok čak 64,3 odsto građana smatra da je uzrok diskriminacije nacionalna pripadnos.

Ovo su neki od ključnih rezultata istraživanja o obrascima diskriminacije prema manjinama u Crnoj Gori, koje je NVO Građanska alijansa realizovala u saradnji sa agencijom DAMAR, u sklopu projekta „Slavimo različitost. Njegujemo kulture“, koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Prema ovom istraživanju, svaki deseti ispitanik se nekada osjećao ugroženo zbog svog nacionalnog identiteta, a većina sa takvim iskustvom kao ključni problem navodi poteškoće pri dobijanju posla, posebno u javnom sektoru.

- Svaki drugi građanin/ka vjeruje da se političke partije u svom programu nedovoljno bave manjinama, dok 51,8 odsto građana/ki smatra da su pripadnici njihove nacionalne zajednice nedovoljno zastupljeni na mjestima odlučivanja na državnom nivou- ističu iz Građanske alijanse. 

Navode da čak više od 75 odsto ispitanika smatra da su Romi i Romkinje diskriminisani u Crnoj Gori, a njih 54 odsto ne bi bilo u braku sa partnerkom ili partnerom koji pripada romskoj zajednici.

- Zabrinjavajuće je što su ispitanici pokazali prilično nizak stepen informisanosti o afirmativnim mjerama za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica, dok je poznavanje njihovih kultura i običaja dominantno vezano za lične kontakte, budući da i sami građani/ke smatraju da se u našem obrazovnom sistemu o tim temama nedovoljno uči- poručuju iz Građanske alijanse. 

Ističu da posebnu pažnju privlači i podatak da svaki treći ispitanik smatra da je većina incidenata kojima svjedočimo u poslednje dvije godine, dominantno motivisana nacionalnom netrpelljivošću.

- Kao dodatne razloge incidenata u crnogorskom društvu građani/ke prepoznaju političke interese, manipulaciju, nezadovoljstvo ekonomskom situacijom, nedovoljnu edukaciju i korupciju. Istraživanje je sprovedeno tokom godine u 19 crnogorskih opština, na uzorku od hiljadu građana, korišćenjem CAPI metode za prikupljanje podataka- pokazalo je istraživanje o obrascima diskriminacije prema manjinama u Crnoj Gori, koje je NVO Građanska alijansa realizovala u saradnji sa agencijom DAMAR. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. jul 2024 13:53