Са састанка
10/09/2021 u 11:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић и градоначелник Јокић потписали споразум за унапређење сарадње

Споразум је отворен за све видове сарадње који доприносе остваривању утврђених циљева потписника Споразума дефинисаних Стратешким односно Годишњим планом рада унутрашње ревизије

У стратегији јачања унутрашње контроле у МПНКС, министарка Братић је посебно захтијевала јачање унутрашње контроле и њено унапређјење у циљу успјешне реализације циљева. Цијенећи да је екстерна оцјена квалитета рада овог унутрашње ревизије  и стандард 1312 саставни дио стратегије МПНКС ,министарка Братић је  на предлог в.д. генералне директорице Директората за унутрашњу ревизију  Славице Драшковић одлучила да овај посао и формално правно  закључи  споразумом.

-Споразум је потписан дана 07.09.2021. и њиме је  дефинисана међусобна сарадња Директората за унутрашњу ревизију и надзор органа државне управе Министарства просвјете, науке културе и спорта (у даљем тексту МПНКС) и Службе за унутрашњу ревизију Општине Котор у погледу унапређења методологије рада унутрашње ревизије и екстерне оцјене квалитета унутрашње ревизије-наводе у саопштењу.

Додају: "Потписивањем овог споразума Директорат за унутрашњу ревизију и надзор органа државне управе МПНКС и Служба за унутрашњу ревизију Општине Котор су сагласни да међусобно сарађују и размјењују стечена знања, искуства и добру праксу  примјене националних прописа Црне Горе којима је уређена унутрашња ревизија и Међународног оквира професионалне праксе унутрашње ревизије (ИИА), у границама својих расположивих ревизорских ресурса".

-Потписници овог споразума су сагласни да сарађују нарочито у дијелу успостављања и унапређења професионалне праксе примјене стандарда 1312 - Екстерна оцјена квалитета рада унутрашње ревизије, под надзором Директората за централну хармонизацију Министарства финансија и социјалног старања.Овај споразум је отворен за све видове сарадње који доприносе остваривању утврђених циљева потписника Споразума дефинисаних Стратешким односно Годишњим планом рада унутрашње ревизије-наводе они. 

Додају: "Потписници Споразума се обавезују да са резултатима рада који произађу из међусобне сарадње упознају Директорат за централну хармонизацију Министарства рада и социјалног старања, ради даљег унапређења укупног рада унутрашње ревизије у Црној Гори".

 -По овлашћењу Министраке Братић претходно је носилац реформе код успостављања контрола била г-ђа Милица Кадовић, државни Секреатар у МПНКС, која је  унијела суштинске промјене и успоставила три нивоа провјере у самом Правилнику о организацији и систематизацији радних мјеста. У том правилнику, у МПНКС су заживјеле  стварне контроле на три нивоа по којима је у дијелу заштите потрошње јавних финансија прва контрола на нивоу начелника, друга на нивоу Директора директората за финансије, јавне набавке и инвестиције и трећи ниво државни секретар у дијелу коначне верификације. Исти систем се примјењује у дијелу нормативно правног и кадровског директората-наводе они.

Додају: "Реформа у матрици одговорности МПНКС је представљала подлогу за унапређење рада унутрашње ревизије у МПНКС и основ за  постављање даљих циљева за квалитет и екстерну оцјену квалитета рада  коју је министарка Братић даље разрадила".

-Имајући у виду наведено,  министарка је  потпуно сигурна у  избор и чињеницу да  оцјењивачи у области унутрашње ревизије буду реномирани Унутрашњи ревизори из Општине Котор. На челу тога одјељења је госпођа Нада Тодоровић која је потписник испред Општине Котор и која је такође препоручена од супервизора из Директората за хармонизацију прописа из МФСС на основу квалитета њеног рада-поручују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:37