Братић / Фото: Лазар Ружић
24/03/2022 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић, Kадовић и Дашић изгубили спор пред дисциплинском комисијом

Синдикалац Младен Биговић много пута указивао на незаконитости, нелогичности и апсурде у Министарству просвјете

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, државна секретарка у том ресору Милица Kадовић и начелник у Министарству Дејан Дашић изгубили су спор пред дисциплинском комисијом против синдикалца Младена Биговића, саопштено је из Синдиката управе и правосуђа Црне Горе.

Биговић је, како су појаснили, много пута указивао на незаконитости, нелогичности и апсурде у МПНKС, због чега је, наводе из Синдиката, постао "непријатељ број један министарке Братић и њених сарадника".

- Да су одређена поступања која су везивана за прошла времена актуелна и данас доказ је примјер покретања дисциплинског поступка против Младена Биговића, Синдикалца из Министарства просвјете, науке, културе и спорта, који је до одређеног времена био руководилац правне, односно кадровске службе у министарству, а истовремено и руководилац у Синдикату министарства. Бавећи се својим описом посла, не вјерујући да се ново постављени руководни кадар у министарству служи методама и начином рада који је у огромној колизији са законским, а онда и људским регулативама, указао много пута на све незаконитости, нелогичности и апсурде, јер у тој мјери и на тај начин нису поступали чак ни њихови претходници, веома активни синдикалац Младен Биговић је постао непријатељ број један министарке Братић и њених најближих послушних сарадника - наводи се у саопштењу Синдиката Управе и правосуђа.

Подносећи кривичну пријаву против особе која је, како наводе, физички провалила у правну канцеларију са персоналним досијеима, "гђе се садржина неких убрзо након тога појавила на друштвеним мрежама, представља грубо кршење закона и условљава кривичну одговорност", а као исконски синдикалац предајом уставне иницијативе на Правилник о систематизацији Биговић је, казали су из Синдиката, себи и својој породици нацртао мету "не слутећи на спремност у разним радњама првих људи министарсва, који су ту и данас".

- Одузимање канцеларије и персоналног рачунара, премјештање са радним мјестом из Подгорице у Цетиње, иако живи у Никшићу, те отворене пријетње објављене на сајту Владе од министарке Братић само су дио поступака који долазе од људи који се јавности представљају као боговјерујући, а што у ствари најмање јесу. Kрајњи потез оних који су радили незаконито, а колега Биговић их упозоравао на исто је било покретање смијешног и безразложног дисциплинског поступка за тежу повреду радне обавезе, која је у коначном могла имати епилог прекидања радног односа - истакли су из Синдиката.

Синдикат управе и правосуђа Црне Горе и Синдикална организација Министарсва просвјете, односно Правна служба синдиката је, нагласили су, стала свим својим капацитетима иза Биговића, те са њим пред државном Дисциплинском комисијом "успјела издејствовати потпуно ослобађање од било какве одговорности".

- Храброст и невиност синдикалца Младена Биговића, која је доказана и у временима прошлих владајућих структура, заједно са синдикалним активизмом, треба да буде смјерница и наук свим нашим члановима, како треба да се људски живи и ради, те да ако су неправедно оптужени, мобинговани или се десило неко незаконито поступање према њима, могу да рачунају на Синдикат управе и правосуђа ЦГ и нашу Правну службу која већ годинама ради и штити овакве и сличне случајеве. Надлежни нивои у држави сада морају да преиспитају одговорност и у овом и у сличним случајевима појединаца који су у коначном нарушили углед државе коју представљају, а онда и безразложно због личних сујета или обијести произвели велике и беспотребне материјалне трошкове, које опет у крајњем плаћају грађани Црне Горе - закључују из Синдиката управе и правосуђа Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 21:51