Фото: Министарство просвјете / - Фото: Министарство просвјете
02/04/2022 u 17:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братићкин ресор одговорио СД-у: Ругате се држави и друштву јер вам сметају промјене у Министарству

Из Министарства увјеравају да ће наставити са ефикасним и квалитетним радом као и до сада

СД у свом маниру и препознатљивом стилу поново покушава да се наруга и држави и друштву, оптужујући Министарство просвјете, науке, културе и спорта и министарку Братић да се на рушилачки начин понаша према једној од најважнијих институција нашег Система, саопштено је из овог ресора.

Њихово саопштење преносимо интегрално:

СД у свом маниру и препознатљивом стилу поново покушава да се наруга и држави и друштву, оптужујући Министарство просвјете, науке, културе и спорта и министарку Братић да се на рушилачки начин понаша према једној од најважнијих институција нашег Система.

Заиста невјероватно. Они који су попут тридесетогодишње пијавице исисали сваки здрави атом из црногорске економије, девастирајући културне институције, образовни систем, комплетну инфраструктуру која је грађена деценијама, извргавајући руглу сваки позитивни покушај да се креирају здраве идеје и имплементирају економски одрживи планови напретка, данас оптужују људе који скромно и одговорно раде на промјенама борећи се са овома гонијом која је задесила наше друштво.

Ови остаци бољшевичке догме која је системом негативне селекције, постављајући на кључна мјеста одане апаратчике са средњом школом или фалсификованим дипломама, покушавају да прикрију оно што се прикрити не може, а то је потпуно урушавање система вриједности на којима почива свака цивилизована држава. То су плодови њиховог прегнућа и рада у последњих три деценије.

Руководећи кадар МПНКС –а свим снагама покушава да такву праксу измијен ии укине, али како су проблем системске природе, како су практично срасли са самоми нституцијом и системом, потребна је огромна воља и напор да се исправе сва непочинства које је спровела последња комунистичка, клептократска и деспотска дружина у слободној Европи.

Увјеравамо вас да ћемо наставити са ефикасним и квалитетним радом као и до сада. Оно што вама и вама сличним смета јесу промјене које су се десиле у нашем Министарству, а оне јесу обимне и квалитетом и квантитетом. Наравно, за добре људе ће увијек бити мјеста, а томе најбоље свједоче људи који остају на својим радним позицијама и који показују огромну жељу за промјенама. Они су већ дио побједничког тима, свиђало се то вама или не.

Појединци, који су незадовољни промјенама могу се обратити надлежним институцијама, али вјерујте те саме институције су под контролом вашег одумирућег система и брзо ће и у том дијелу доћи до промјена, када ће часне судије и тужиоци дијелити правду, а не неправду.

А то како "суде" још увијек, нажалост ваше судије, и како нас "бране" заштитници имовинских права Црне Горе најбоље говоре искуства директора појединих школа и вртића. Преносимо само нека од искустава:

На рочишту сам доживјела нападе од стране бившег директора и његовог адвоката, па ми није било јасно да ли сам ја тужена у поступку. Именовани је износио грубе квалификације на мој рачун, освртао се на догађаје у периоду када је био дирецтор Установе, о чему ја или ништа нисам знала или ми професионални разлози не дозвољавају да то коментаришем. Све вријеме се радило о покушају дискредитације мене као личности са циљем да се докаже да ја немам компетенције за обављање ове функције.

Знам да у овим случајевима државу заступа Заштитники мовинско-правних интереса Црне Горе и да је дужност овог органа да оспорава наводе тужиоца из тужбе. Нажалост, лице испред ове институције ниједном није узело ријеч ради оспоравања навода из жалбе. Остала сам у шоку да тужену (у овом случају Црну Гору) нема ко да брани и да је тужилац преузео комплетно управљање рочиштем, док су се износиле разне непровјерене и неутемељене квалификације на рачун институција система и мене лично. 

У својству свједока на главној расправи у правној ствари тужиоца бившег одговорног лица установе, против тужене Државе Црне Горе - МПНКС, коју заступа законски заступник Заштитник имовинско правних интереса Црне Горе, Основном суду у Подгорици, требало је да доставим тражену доказну документацију о затеченим неправилностима у раду бившег одговорног лица те установе. 

У тренутку давања одговора на питање судије у вези са првом уоченом неправилношћу у раду разријешеног одговорног лица установе, а била је ријеч о затеченом рачунару у директорској канцеларији, чији су подаци, прије мог ступања на дужност в.д. директора, намјерно избрисани, а хард диск намјерно замијењен новим, Законски заступник Заштитник имовинско правних интереса Црне Горе је, изнебуха, на моје, а рекло би се, и чуђење судије, прекинуо моје изношење питањем да ли је бивше одговорно лице установе обезбиједило благовремени тачан унос података у Информациони системо бразовања Црне Горе. Суштина је да је, по мом мишљењу, Законски заступник Заштитник имовинско правних интересаЦрне Горе, наведеним питањем, у најмању руку, крајње незаинтересивано и непромишљено, прекинуо моје врло битно изношење, у својству свједока. Судија није узео у обзир донијету доказну документацију, уз образложење да је исту требало доставити на други начин, иако је, мени, као свједоку, у Позиву за главну расправу, између осталог, писало само: ,,Неопходно је да нам доставите документацију...", без навођења начина и рока њеног достављања. Давањем кратког одговора на питање законског заступника Заштитника имовинско правних интереса Црне  Горе, судија је поздравио свједока.

Али промјене и ваш политички нестанак ваше судије неће зауставити....

И како је неко рекао „Лопови се крију и од фотографа, а поштени политичари који краду већ деценијама појављују се и у штампи и на телевизији без стида и без образа.”

Морамо разликовати живот о дњеговог смисла господо из СД-а. Нас би то не разликовање довело на ваш стадијум промишљања, а то је саможивот, без вишег циља, без духа. То би значило живјети у бесмислу, у животном апсурду.

Наше животно и духовно искуство нам говори да су етика и морал једино смислени и да без њих заједнице, односно друштва не може бити. Зато смо почели да развијамо баш те вриједности у Министарству и самом систему просвјете, да би наша дјеца прије свега стварала духовну заједницу, гдје ће љубав, емпатија и морал, а не клептоманство и отуђеност, бити на првом мјесту.

Тако ће, надамо се, поново доћи до стварања праве заједнице, тако ћемо поново развити бригу за људе са којима живимо и дијелимо живот у нашој Црној Гори, обнављајући оне праве вриједности Његошевске, традиционалне и чојствене домовине свих наших људи. 

И немојте бринути, мијењајући сам систем образовања, промијенићемо погледе наше дјеце, научићемо их оно што су говорили Стар иГрци, да Елита може бити само духовна, а ви ћете се са својим згрнутим богатством већ снаћи по офф-схоре дестинацијама у фаталном загрљају вашег Шефа, но не заборавите ријечи Демокрита: ‘Наде образованих јаче су од богатства неуких’

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:04