Са састанка / - фото: МПНКС
22/03/2022 u 15:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић: Министарство ће иницирати кампање у школама у циљу инклузије дјеце са инвалидитетом

Братић је предочила став да би свако дијете са инвалидитетом, без обзира на степен инвалидитета требало да има асистента у настави, и да би на тај начин сваком дјетету била пружена шанса да постигне боље резултате у настави и стекне адекватне животне вјештине

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, заједно са државном секретарком Милицом Кадовић, примила је данас представнице Удружења младих са хендикепом Црне Горе Анђелу Радовановић, програмску менаџерку и Драгану Ђокић, психолошкињу УМХЦГ.

Главна тема састанка, како кажу, односила се на насиље над женама и дјевојчицама са инвалидитетом, као и положај особа са инвалидитетом у образовном систему.

На самом почетку састанка Радовановић је изразила захвалност на интересовању МПНКС о овако важним темама и презентовала пројекат „Оснажене“, реализован уз подршку амбасаде САД и Комисије за демократију који је имао за циљ да освијетли насиље над женама и дјевојчицама са инвалидитетом, са посебним фокусом на економско насиље.

Она је истакла да су у склопу пројекта организовали радионице и фокус групе са женама са инвалидитетом, са члановима њихових породица, као и са представницима МУП-а, Министарства финансија и социјалног старања и са инспекцијким органима, те да је урађено истраживање које је обухватало 75 жена и дјевојчица са инвалидитетом.

- Оно што је забрињавајуће јесте да многе жене и дјевојчице са инвалидитетом истичу да немају довољно знања и вјештина да препознају насиље, ни да одговоре на њега. Такође, још једна алармантна чињеница је да се специфични облици економског насиља, као што је украћивање образовања, не перципирају као такви од стране жена са инвалидитетом нити њихових породица, као ни од надлежних органа који би требали да их заштите и усмјере како да траже своја права - објаснила је Радовановић додајући податак да је дјевојчица са инвалидитетом у образовном систему скоро двоструко мање него дјечака, те да је та разлика нарочито видљива у основном образовању.

Такође, Радовановић је истакла да би сарадња са МПНКС била изузетно значајна у погледу оснаживања дјевојчица које су у основним и средњим школама да препознају насиље, те да би се заједничко дјеловање требало усмјерити на проблем дискриминације жена кроз језик и говор мржње који је у порасту.

Братић је предочила став да би свако дијете са инвалидитетом, без обзира на степен инвалидитета требало да има асистента у настави, и да би на тај начин сваком дјетету била пружена шанса да постигне боље резултате у настави и стекне адекватне животне вјештине.

Она је додала да је МПНКС спремно да подржи иницијативу Удружења младих са хендикепом у погледу оснаживања дјевојчица за борбу против сваког облика насиља.

- Пракса је показала да је директан обилазак школа, особља које ради са овом популацијом, као и самих ученика са инавилидетом најбољи начин да се додатно мотивишу и ангажују и да се промовише значај образовања, нарочито дјевојчица, као поудздан вид заштите од насиља - поручила је Братић, додајући да ће Министарство поред директног учешћа у оваквим акцијама, иницирати кампање у основним и средњим школама које ће имати за циљ укључивање дјеце са инвалидитетом у све аспекте живота и друштва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:17