Весна Братић на конмференцији / - фото: Министарство просвјете
23/09/2021 u 07:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић на конференциjи Међународне агенциjе за атомску енергиjу

Црна Гора има тежњу да лабораториjе ЦЕТИ, Инстутута за jавно здравље и ПМФ-а добиjу статус колаборативног центра, због ега би нам било задовољство да угостимо научнике из одсjека за нуклеарне науке и апликациjе, додала jе Братић

Министарка просвjете, науке, културе и спорта Весна Братић учестовала jе на 65. редовном засиjедању Генералне конференциjе Међународне агенциjе за атомску енергиjу (ИАЕА), коjе се одржава у Бечу, у периоду од 20 до 24. септембра, саопштено jе из МПКНС.

Братић jе посебно указала на досадашњу дугу и изузетно добру сарадњу Црне Горе и ИАЕА , имаjући у виду да jе Црна Гора, као jедна од шест република бивше СФРJ, управо била и jедан од оснивача Међународне агенциjе за атомску енергиjу.

Црна Гора, како jе Братић истакла, снажно подржава све активности ИАЕА кроз слоган „Атоми за мир и развоj“ усмjерене на мирољубиву употребу нуклеарне енергиjе и њену примjену у разним сферама живота и рада какве су здравље људи, ветерина, биотехнологиjа, одрживи развоj, заштита животне средине, као и заштита културно-историjског насљеђа.

Она jе посебно указала на захвалност коjу Црна Гора има према Агенциjи у Бечу, у свjетлу борбе против актуелне пандемиjе Ковид-19, када jе ИАЕА била донатор значаjне помоћи у тестовима, реагенсима, личноj заштитноj опреми, црногорским институциjама, у првом реду Институту за jавно здравље и Специjалистичкоj ветеринарскоj лабораториjи.

Црна Гора, према њеним риjечима и даље, са своjе стране, наставља са унапређивањем сарадње на овоме плану, па тако активно учествуjе и у великоj инициjативи ИАЕА, под називом ЗОДИАЦ, посвећеноj спрjечавању пандемиjе ЦОВИД-19 али и свих потенциjалних будућих пандемиjа.

“Црна Гора ће активно узети учешће и у новоj НУТЕЦ инициjативи, коjа ће за циљ имати заштиту мора и приобаља од пластичног отпада, а активно ће наставити, у сарадњи са ИАЕА и земљама регионана, да реализуjе регионални проjекат посвећен развоjу људских ресурса у оквиру Инициjативе за успостављање Међународног института за одрживе технологиjе Jугоисточне Европе (СЕЕИИСТ)”, истиче се у саопштењу.

Делегациjа jе jуче, у просториjама УН-а, у Виенна Интернатионал Центру имала састанак са замjеницом генералног диектора за област нуклеарних наука и апликациjа, Наjат Мокхтар. Главна тема састанка била jе сарадња са Међународном агенциjом за атомску енергиjу у области нуклеарних наука.

image

Весна Братић на конмференцији

- фото: Министарство просвјете

С обзиром да jе у току израда нове Стратегиjе научно – истраживачке дjелатности, а да jе Црна Гора укључена у два истраживачка проjекта, за област медицине – радиотерапиjе 3Д конформална и област истраживања мора и приобаља, министарка Братић jе нагласила да би подршка ИАЕА у том смислу, за нас била од изузетног значаjа.

Интензивирање сарадње могло би се реализовати кроз мобилност истраживача, заjедничке истраживачке радове, учешће на састанцима, размjену информациjа, обjављивање научних радова и резултата проjектних активности, као и набавку опреме уз координациjу са Одсjеком за техничку сарадњу. Програм стажирања ( Ресеарцх феллоwсхип) у лабораториjама ИАЕА, препознат jе као кључни корак у интезивирању сарадње са овом престижном агенциjом.

“Црна Гора има тежњу да лабораториjе ЦЕТИ, Инстутута за jавно здравље и ПМФ-а добиjу статус колаборативног центра, због чега би нам било задовољство да угостимо научнике из одсjека за нуклеарне науке и апликациjе”, додала jе Братић.

Мокхтар се захвалила на учешћу наше делегациjе на Конференциjи и прихватила позив за посjету установама у Црноj Гори коjе сарађуjу са ИАЕА и коjима jе потребна њихова асистенциjа, уз обећање да ће Црна Гора имати пуну подршку Међународне агенциjе за атомску енергиjу, како у изради стратегиjа, тако и у осталим сегментима сарадње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 22:47