Братић / Фото: Лазар Ружић
15/04/2022 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић: Ниједна власт у ЦГ не смије да буде без представника Срба

У политици намјеравам да останем, а коначну одлуку донијећу оног дана кад више не будем на мјесту министра просвјете, науке, културе и спорта, казала је Братић у интервјуу за "Печат"

У сваку нову власт, уколико је то могуће, треба укључити мањинске народе, али ниједна нова власт у Црној Гори не смије да буде без политичких представника Срба, као што се то дешавало у посљедњих 20-ак година, казала је министарка просвјете, науке, културе и спорта Весне Братић у интервјуу за "Печат". 

- Мишљења сам да се пред грађане мора изаћи са јасном идејом и политичком визијом и коалицијама које би нас, на поштеној основи, увеле у мирније политичке воде. Није довољно да се неко изјашњава као Србин, мада мени је сама та чињеница донијела низ невоља, вјеровали или не, и на основу само те чињенице лако је закључити колико је једно вријеме тешко било бити Србин у Црној Гори. Могло се, наравно, али тако што ћете бити дио опције која не баштини ништа српско, или, још боље, баштини антисрпско. Дакле, може се бити Србин и Српкиња, али, пожељно би било „у своја четири зида“ и шапатом – јавне функције, то никако- навео је Братић. 

image
Фото: Лазар Ружић

Додао је да тренутна ситуација у Црној Гори највише одговара онима који су зарад очувања сопствених привилегија и власти посијали семе раздора и мржње.

- Упркос тој чињеници, у Црној Гори се после литија много лакше дише, јер су бирачи схватили да је могуће победити ДПС. С обзиром на то да мањинска Влада извесно води Црну Гору у зону нестабилности, што у овим околностима, како код нас тако и геополитички, може да има посљедице које се сада не назиру, срећом, али, запамтимо да живимо на непредвидљивом тлу, на Балкану, земљи крви и меда, најпоштеније би било да се спроведу нови, ванредни парламемтарни избори и да добијемо владу која ће моћи да оствари све што влада Здравка Kривокапића из објективних разлога није могл- рекла је Братић.

Нисам била пожељна за министарку као национална Српкиња

Братић је такође у интервјуу за "Печат" казала да као национална Српкиња није била пожељна за министарку таквих стратешких ресора као што су просвјета, наука и култура.

- Сви смо дубоко свјесни да су горе поменуте структуре управо кроз ове области покушавале и успијевале годинама да врше модификацију црногорског националног бића – традиционалне вриједности су се урушавале, а на њихово мјесто долазиле нове, „љепше и старије“. Из свега тога извлачим закључак да ријеч мржња коју сте поменули у питању није сасвим адекватна преовладавајућем осјећају које отуђене политичке структуре креирају према мени, већ сам склона вјеровању да се ради о патолошком страху- истакла је Братић.

Према њеним ријечима, Црна Гора данас је заиста у сложеном геополитичком тренутку и веома изазовном окружењу.

- С једне стране постоји она традиционална Црна Гора, Црна Гора историјски и културолошки утемељена на завјету Светог Петра Цетињског, на православном хришћанском духу, што је и показала за вријеме литија након доношења срамног Закона о слободи вјероисповијести. Литије су свједочиле свесловенској и православној везаности нашег народа са властитим историјским бићем. С друге стране, постоји политичка реалност која се огледа у жељи већине грађана Црне Горе да постанемо интегрални дио ЕУ и цвилизацијских вриједности које она баштини. Те вриједности, како је говорио блаженопочивши митрополит Амфилохије, старије су и вредније од онога што нам се презентује. Таква дуалност, а често и нека врста политичке „когнитивне дисонанце“ често збуњује не само обичног човјека већ и политичку елиту која је на дневном нивоу „принуђена“ да се одређује о стратешким питањима, што може да има посљедице које ми, сада, нисмо у стању да перципирамо. То даје простора за контроверзна тумачења и могућу манипулацију и дневнополитичке злоупотребе- оцијенлиа је она. 

У политици намјеравам да останем 

Братић је у интервјуу открила да у политици намјерава да останем, а коначну одлуку донијеће, како каже, "оног дана кад више не будем на мјесту министра просвјете, науке, културе и спорта у 42. Влади".

- Још увијек сам члан 42. Владе Црне Горе која је на почетку свог мандата обећала грађанима да ће бити влада експерата и да се ниједан министар неће страначки ангажовати. Настојаћу да то обећење и одржим. Свакако да ћу ослушкивати глас народа, поштујући горе наведене вриједности и принципе и уважавајући оне политичке структуре које су најближе мојим свјетоназорима. Потребна нам је одговорна, правична политика која се неће заснивати на страху и креирању непријатеља. Неки у Црној Гори желе да нас увјере да партије са националним предзнаком српски то не могу, а све остале националне партије могу. Kреира се медијска клима да Срби умију да буду само десничари, националисти, или, не дај Боже, шовинисти и непријатељи државе. Десничарско, а богами и шовинистичко, у Црној Гори не гаје партије с националним предзнаком већ оне са посве другим предзнацима. Истина је, међутим, да у тим партијама социјализма и демократије нема ни у траговима- казала је она. 

Истакла је да у Црној Гори постоји једна дубока укоријењена политичка структура која уназад три деценије свако традиционално поимање црногорског бића доводи у директну везу са тзв. српским светом и аутоматски пали сва звона у одбрану идентитета и држвности Црне Горе од ове измишљене опасности

-Тако је и моје експертско и политичко ангажовање доведено у питање. На груб и примитиван начин од ових тајкунских и профитерских структура, уплашених за своју будућност, одмах сам окарактерисана као носилац националистичких и деструктивних идеја- навела је Братић. 

Говорећи о попису, Братић сматра да у Црној Гори постоји одређен број политичких структура које сматрају да би одржавање пописа у овом тренутку продубило ионако сложене међунационалне односе у Црној Гори.

- Иза свега се крије опасна намјера однарођених структура бивше власти да онемогуће демократске процесе у Црној Гори, који ће дефинитивно довести до слободно изражене воље грађана кроз дуго година најављивано сређивање бирачких спискова. Такође, слободно изјашњавање грађана на попису без политичких притисака и уцјењивања, сужава маневарски простор за манипулативне радње и коруптивне активности. Пописом и слободним изборима би се трајно урушила моћ оних који 30 година држе Црну Гору као таоца.Ако мене питате да ли подржавам најављени попис становништва, мој одговор је ДА- оцјењује министарка. 

Ипак, није могла дати јасан одговор са становишта члана Владе о томе зашто попис није одржан.

- То није дио мог ресора и експертизе. Претпостављам да се ради о политичком притиску са разних адреса- закључила је Братић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:03