Весна Братић / - Министзарство просвјете
26/05/2021 u 16:16 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић о смјени директора школа: Реваншизма има само према бешчашћу, непотизму, корупцији и нераду

Министарка Весна Братић је у разговору за портал Дана, коментаришући чињеницу да ће, у Скупштини Црне Горе, бити донешене измјене Општег закона о образовању, истакла да је задатак њеног министарства да истргне образовање из "самртног загрљаја политике"

Mинистарка просвете, науке, културе и спорта у Влади Црне Горe др Весна Братић каже да ће њено министарство деполитизацију образовања спровести објективним критеријумом при селекцији будућих директора, наглашавајући да нема ни говора о реваншизму.

Братић је у разговору за портал Дана, коментаришући чињеницу да ће, у Скупштини Црне Горе, бити донешене измјене Општег закона о образовању, истакла да је задатак њеног министарства да истргне образовање из "самртног загрљаја политике".

Одговарајући на питање када ће бити расписани конкурси за директоре школа, а када за њихове помоћнике др Весна Братић каже да ће Министарство просвјете, науке, културе и спорта јавност детаљније упознати са динамиком рада и даљим дјеловањем након што посланици у Скупштини Црне Горе изгласају Општи закон о образовању.

-Такође, у самим измјенама и допунама Закона прописан је рок за избор директора и њихових помоћника, а Министарство ће, као и у свим досадашњим случајевима, поступати стриктно у складу са законом, каже министарка.

Подсјетимо, портал Дана је прије два дана објавио да изгласавањем измјена и допуна Закона о општем образовању, које се налазе пред посланицима Скупштине Црне Горе, парламентарна владајућа отвара пут Министарству просвјете, науке, културе и спорта, односно министарки Весни Братић да смијени 260 директора образовних установа и 120 њихових помоћника, али и дијела наставног кадра и администрације. Како је незванично, али из поузданих извора, потврђено Дану – директори ће бити смијењени већ у јуну, а помоћници до 1. августа.

Министарка Братић, одговарајући опозицији која тврди да се ради о чисткама старих кадорва, посебно истиче да није ријеч о томе.

- У раду нашег Министарства нема говора о било каквом реваншизму или чисткама, уколико и јесмо реваншистички настројени то је само према незаконитостима, бешчашћу, непотизму, корупцији и нераду. Сходно томе,  они који су опустошили Црну Гору и понизили њен образовни систем, а пласирају такве неосноване тврдње, очигледно гријеше у процјенама или на јефтин начин прикупљају политичке поене - наглашава др Братић.

Он са се слаже са констатацијом појединих посланика у Скупштини да је политика у црногорско образовање ушла на велика врата.

- Црногорско образовање се у самртном загрљају пипака политичких елита налазило скоро три деценије, мисија нашег Министарства је да се такво стање промијени, а дугорочни циљ да се више никад не понови. Дакле, деполитизацију образовања ћемо спровести објективним критеријумом при селекцији будућих директора, служећи се меритократским принципима, цијенећи и поштујући само, и једино, знање, стручност, одговорност, правичност, компетенције,  професионалну и људску етику - закључује Братић.   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2022 10:12