Брђанин у Загребу / - фото: Твитер
11/05/2022 u 21:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брђанин са колегама из JИЕ: Неопходна заjедничка брига о безбjедности региона и Европе

Састанак шефова полициjа Jугоисточне Европе jе био значаjна прилика за дискусиjу о савременим изазовима коjе намећу феномени илегалних миграциjа, криjумчарења миграната и наркотика

Директор Управе полициjе Зоран Брђанин, борави у Загребу поводом састанка шефова полициjа Jугоисточне Европе коjи jе организовало Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске на маргинама француског предсjедавања Савjетом Европе, саопштено је из Управе полиције.

Како се наводи, овом догађаjу присуствали су шефови полициjа 11 земаља, директорица ЕУРОПОЛ-а Catherine De Bolle и Берндт Корнер, руководилац JЦП-а (Joint Cooperation Platform – Заjедничке координациjске платформе), а фокус разговора био jе на безбjедносним изазовима у региону Jугоисточне Европе.

- Састанак шефова полициjа Jугоисточне Европе jе био значаjна прилика за дискусиjу о савременим изазовима коjе намећу феномени илегалних миграциjа, криjумчарења миграната и наркотика, као и разматрање модалитета даљег унапређења сарадње, посебно у контексту рата у Украjини и његових импликациjа на земље Европске униjе и региона - истичу из Управе полиције.

Додају да је на састанку заjеднички констатовано да се више не може говорити о безбjедности поjединих земаља већ да jе неопходна брига о заjедничкоj безбjедности како у Jугосточноj Европи, тако и на тлу циjеле Европе али и свиjета.

Из Управе полиције су казали да су саговорници такође поздравили подршку ЕУРОПОЛ-а и JЦП-а овоj инициjативи и подсjетили на значаj сарадње са ЕУРОПОЛ-ом и његово посредовање у очувању сигурности Европе.

- Осим наведеног, истакнута jе подршка на путу европских интеграциjа уз допринос ефикасниjоj регионалноj и оперативноj полициjскоj сарадњи и употреби ЕУ механизама, посебно у сегменту борбе против тероризма, организованог криминала и илегалних миграциjа. Састанак jе завршио приликом за билатералне састанке челника полициjа у оквиру коjе се директор Брђанин сусрео са директором  Националне полициjе Републике Француске Фредериком Воом и замjеником директора полициjе Грчке Георгиосом Гианнинасом, а  коjим састанцима jе присуствовао и помоћник директора Управе полициjе Деjан Кнежевић. Ови сусрети су били значаjна прилика за разговор о досадашњоj сарадњи на свим нивоима, али и о модалитетима њеног унапређења у областима од обостраног интереса - закључили су из Управе полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:36