/ -Foto: SRDJAN BOLJEVIC
25/05/2022 u 17:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брдо Горица у Подгорици ће бити проглашено за споменик природе

У питању је велики дан за Горицу и наш град, који по њој носи име, кажу из покрета УРА

Брдо Горица у Подгорици биће проглашено за споменик природе, а министарка екологије, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић Ђуровић данас је потписала сагласност за то. 

Функционер тог покрета Лука Ракчевић је прије двије године поднио захтјев Скупштини Главног града, да Агенцији за заштиту животне средине упути иницијативу да се Горица прогласи заштићеним природним добром.

-У питању је велики дан за Горицу и наш град, који по њој носи име, јер се овом одлуком трајно сузбијају настојања крупног капитала за даљом девастацијом најљепшег подгоричког брда. Након више година упорне борбе, данас проглашавамо побједу над инвеститорским урбанизмом на Горици, са жељом да такву побједу убрзо однесемо и на нивоу читавог града, али и државе. Простор се коначно мора планирати у складу са потребама грађана- указали су у покрету УРА.

УРА подсјећа да је Ракчевићева иницијатива, по којој је рађена Студија заштите Горице, први крупан корак ка заштити Брда, али да је пред Министарством важан и наслијеђен проблем сређивања остале планске документације, како би се предуприједила девастација простора у другим ђеловима града.

-Готово сви планови, који су још увијек на снази, рађени су у складу са потребама инвеститора и крупног капитала, а науштрб интереса грађанки и грађана. Такав хаос није могуће средити преко ноћи, али поздрављамо одлучност новог руководства Министарства да се ухвати у коштац са тим наслијеђеним проблемима, како би се заштитио наш простор и прилагодио јавном интересу- закључује УРА у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:12