Sa sastanka u Skoplju / - FOTO: VIJEćE ZA REGIONALNU SARADNJU
12/06/2024 u 18:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bregu: Naša misija u proteklih šest godina je bila jasna, ne samo se prilagoditi promjeni već je i predvoditi

Učesnici 16. godišnjeg sastanka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), koji je održan danas u Skoplju, prihvatili su Godišnji izvještaj ove organizacije za period 2023-2024. godina.

Na sastanku, kako je saopšteno, kojim su predsjedavali generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije u ime predsjedavajućeg Procesa saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), razgovaralo se o kretanjima u kontekstu regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi a u okviru Vijeća za regionalnu saradnju, kao i o izazovima koji su pred ovom organizacijom.  

- Kada sam preuzela ulogu generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju u januaru 2019. godine bila sam spremna za izazovan, ali inspirativan profesionalni put. Nisam, međutim, predvidjela nezapamćene izazove koje je donijela pandemija COVID-19. Ova kriza, koja je obilježila naše doba, preoblikovala je zdravstvo, sigurnost i ekonomije, te iziskivala inovativne odgovore izvan naše uobičajene misije. Bila mi je čast biti generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju u ovim vanrednim vremenima i biti svjedok solidarnosti u našem regionu, kao i između našeg regiona i Evropske unije. Ovi su izazovi pokazali da su saradnja i otpornost mogući čak i u najtežim vremenima. Od samog početka smo bili vođeni principom da je saradnja naš najveći adut u svijetu koji se brzo mijenja. Skoro je šest godina mog mandata a ovaj princip je i dalje od suštinske važnosti - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Naša je misija tokom prethodnih šest godina bila jasna, ne samo se prilagoditi promjeni već je i predvoditi. Zajedno smo iskoristili prilike i ispunili očekivanja građana tako što smo postigli da u regionu nema rominga, smanjili cijene rominga između našeg regiona i Evropske unije, otvorili zelene koridore tokom pandemije za hranu i medicinske potrepštine te ih u proteklom periodu proširili na svu robu i usluge, pripremili i odobrili Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište koji je donio brojne rezultate uključujući i četiri sporazuma o mobilnosti, ali i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, kao i prvi zajednički strateški okvir na nivou Jugoistočne Evrope, odnosno strategiju Jugoistočna Evropa 2030. Kako bi potakli preduzetništvo mladih pokrenuli smo digitalno takmičenje Balkathon i regionalnu nagradu za inovacije, te smo predvodili provedbu projekta Omladinska laboratorija. Ovo su samo neka od najvećih postignuća Vijeća i regionalne saradnje, a rezultata ima mnogo,dodala je Bregu.

- Moramo, međutim, biti svjesni izazova koji su pred nama. Naša strategija za dalji rad mora sadržati sveobuhvatne mjere u cilju unapređenja lokalnih i regionalnih ekonomskih uslova i poboljšanja infrastrukture, pri čemu se trebaju koristiti i drugi instrumenti da se pruže nove mogućnosti za stabilizaciju i revitalizaciju naših ekonomija - zaključila je generalna sekretarka Bregu.

Bregu: EU biće jača sa Zapadnim Balkanom čvrsto u svom okrilju

Godišnji sastanak su zajednički organizovali Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju i Sjeverna Makedonija kao predsjedavajuća Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Sastanak je održan zajedno sa sastankom ministara vanjskih poslova i samitom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Prilikom predstavljanja aktivnosti Sjeverne Makedonije kao predsjedavajuće Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i najave predstojećih događaja na visokom nivou u okviru SEECP-a, ministar Osmani je čestitao Vijeću za regionalnu saradnju na odličnim rezultatima koje je organizacija postigla i zahvalio se generalnoj sekretarki Bregu na izvanrednoj ulozi koju je odigrala predvodeći organizaciju skoro šest godina. „Regionalna saradnja jeste i ostat će jedan od naših najvažnijih prioriteta. Kontinuirano ulažemo u izgradnju dobrosusjedskih odnosa što vodi evropskoj integraciji i Vijeće za regionalnu saradnju nadopunjuje napore u tom smislu,“ dodao je Osmani.  

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi zahvalio se Vijeću za regionalnu saradnju i njegovoj generalnoj sekretarki na rezultatima provedbe Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, koji je u središtu Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan. Istakao je da je Vijeće za regionalnu saradnju uveliko doprinijelo tom procesu i dodao da će Evropska komisija pružiti punu podršku regionalnoj ekonomskoj integraciji, te još jednom iskazao zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom sa Vijećem za regionalnu saradnju. 

Učesnicima sastanka je predstavljena i provedba strategije „Jugoistočna Evropa 2030“.  Učesnici su podržali nominaciju Amera Kapetanovića za narednog generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju za period 2025-2027. godina. Očekuje se da će se na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji je planiran za sutra u Skoplju, imenovati novi generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju za period 2025-2027.

Učesnici godišnjeg sastanka su se zahvalili sadašnjoj generalnoj sekretarki Vijeća za regionalnu saradnju Majlindi Bregu na njenom nezamjenjivom doprinosu u službi regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi tokom proteklih skoro šest godina njenog mandata na položaju generalne sekretarke ove organizacije.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Bregu zahvalila se Sjevernoj Makedoniji kao predsjedavajućoj Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, kao i učesnicima Vijeća za regionalnu saradnju na njihovoj podršci i doprinosu unapređenju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi putem ove organizacije u prethodnih skoro šest godina. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 20:44