Све мање радника у ЦГ, илустрација / EPA-EFE-CLEMENS BILAN
08/11/2021 u 19:29 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Број запослених мањи за 57.000

Веско Вујановић наводи да ће се последице пандемије још дуго осјећати на црногорском тржишту рада, те предлаже да се онима који су остали без посла, а имају пар година до пензије омогући докуп радног стажа

У Црној Гори су на крају августа ове године, према подацима Управе за статистику (МОНСТАТ), посао имала свега 145.704 грађанина, што представља смањење од чак 57.841 у односу на просјек из 2019. године, односно прије пандемије вируса ковид-19. У првим мјесецима 2020. године, односно прије почетка пандемије број запослених у јануару је износио 193.423, фебруару 189.933, а марту када су откривени први случајеви оболијевања од короне и када су почела закључавања посао је имало 187.251 грађанин. Пад броја запослених показују сви наредни извјештаји Монстата, па је тако, поређења ради, у августу 2020. посао имало 172.154 грађана, да би се годину касније тај број смањио за 26.450.

У синдикатима наводе да је пандемија свакако имала велики утицај на пад броја запослених, као и на раст незапослености, с обзиром на то да их је према евиденцији Управе за статистику евидентирано 53.958, док их је у 2019. у просјеку било око 36.000.

АНКЕТА ДАНА Ситуација је гора него што се прича и приказује

Јеро Љешњак, Бијело Поље: Ситуација није уопште добра. Млади годинама имају проблема да добију посао. Има ту свега што утиче да се не запошљавају они који својим квалитетима заслужују. Према званичним подацима велики је број оних који се налазе на списку незапослених, а ја мислим да их је још и више. И то је поражавајуће. Ја имам два сина са факултетском дипломом. И оба чекају на посао. Један, чак осам година.

Кујо Кајевић, Бијело Поље: Није добра ситуација кад је у питању незапосленост. Стање је катастрофално. Ипак, и ту има доста нејасноћа, јер се поуздано не зна који је то број и велико је питање како уопште долазе до укупног броја. Оно што нас родитеље мучи јесте што млади не добијају шансу да раде и увијек се чека да дође неко боље вријеме. А то вријеме никако да дође.

Милан Тодоровић, Бијело Поље: Каква незапосленост и какви бакрачи. Ко нормалан у то може да повјерује. Нико неће да каже тачан број незапослених, иако државне установе којима је то посао често исказују, али онако како коме у тренутној ситуацији. Ја сам незапослен скоро три деценије и одустао сам од Бироа рада јер сам видио да од тога нема ништа. А нијесам имао некога да ме преко везе запосли.

Зорица Дракулић, Херцег Нови: Зна се да су најрањивија категорија самохрани родитељи, пензионери са минималним пензијама, стари и болесни. Ова ситуација није од јуче, него траје много година уназад, а ковид је само знатно погоршао статус осиромашених породица. Ми као волонтери тешко изазимо на крај да свима помогнемо, али захваљујући дивним и хуманим људима, који упркос својим финансијским тешкоћама желе да помогну другом, некако успијевамо. Не практикујемо да новац дајемо на руке, него или купујемо намирнице за породице у стању социјалне потребе или плаћамо заостале рачуне, кирије и слично.

Слађана Ковачевић, Херцег Нови: Криза је видљива, дубока и сада већ дуготрајна. Влада мора осмислити пакете помоћи за људе који су остали без посла. Мора наћи начина да обузда инфлацију. Такође, мора изнаћи начине да стимулише послодавца да не отпуштају раднике. Читаве породице живе на ивици егзистенције, а најтеже засигурно самохрани родитељи и пензионери.

Рада Матовић, Херцег Нови: Тржишите рада у Црној Гори је већ добрано било начето и прије пандемије вируса корона. У таквом систему, радник је постао социјална категорија. Пандемија је донијела нове изазове послодавцима, но Влада је апсолутно адреса из које морају потећи рјешења, попут пакета помоћи незапосленимима и стимулације послодавцима да раднике оставе на пословима итд.

М.Н. – К.М.

Предсједник Удруженог синдиката државних институција Веско Вујановић наводи да ће се последице пандемије још дуго осјећати на црногорском тржишту рада, те предлаже да се онима који су остали без посла, а имају пар година до пензије омогући докуп радног стажа.

– То је некад постојало у срећним временима за раднике. Сада држава то треба опет да омогући како ти људи не би постали социјални случајеви, него да сами докупе радни стаж. Такође, држава мора радити на побољшању стања у привреди, јер видимо да је све мање запослених. Видимо да Влада има предлог плана "Европа сад", па треба му дати шансу, ови који критикују нека предложе бољи, па да разматрамо – наводи Вујановић.

Генерални секретар Савеза синдиката Душко Зарубица каже да му подаци Монстата нијесу најлогичнији, јер они нијесу примијетили драстичан пад запослености.

– Када посматрамо наш синдикат чланство је на истом броју, синдикална чланарина је редовна, па чак имамо и раст. Заиста не знам за толику разлику на коју указује Монстат, јер ми јесмо примијетили да има пада запослености, али не у тој мјери коју показују њихови подаци – каже Зарубица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:49