Bošnjačka stranka / - BS
03/01/2023 u 14:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BS Pljevlja: Situacija sa zagađenjem vazduha alarmantna, potrebna hitna reakcija nadležnih

Prethodnu noć, zagađenje vazduha po pitanju emisije PM 10 je povećano za 14 puta, dok je za PM 2.5 čak do 24 puta veća koncetracija od dozvoljene

Trenutna situacija u Pljevljima po pitanju zagađenja vazduha je alarmantna, nivo zagađenja je na skoro rekordno visokom nivou, zdravlje građana je ozbiljno dovedeno u pitanje, posebno hroničnih bolesnika i, s toga, Bošnjačka stranka Pljevlja poziva nadležne institucije, prije svega Vladu i Opštinu, da što prije reaguju, sa setom mjera koje mogu na neki način ublažiti postojeću situaciju.

(VIDEO) Mnogi Pljevljaci ostali bez svježeg vazduha, falilo sjedišta u autobusu za Žabljak

Prethodnu noć, zagađenje vazduha po pitanju emisije PM 10 je povećano za 14 puta, dok je za PM 2.5 čak do 24 puta veća koncetracija od dozvoljene. IZ BS pozivaju  nadležne institucije da se krene ka uvođenju vanrednih mjera, u situaciji kada je zagađenje veće od 150 mikrona po kubnom metru.

-Predlažemo set mjera – zabrana aktivnosti na otvorenom, prestanak rada vrtića i škola – prelazak na online nastavu, radnici preko 60 godina da dobiju plaćeno odsustvo, kao i zaposleni koji imaju hronična oboljenja disajnih puteva. Radnici na građevini da rade skraćeno radno vrijeme. Takođe, organizovati odlazak van grada u prirodu. Osim toga, sto više propagirati mjere Instituta za javno zdravlje o smanjenju posljedica zagađenja vazduha-saopšteno je iz BS Pljevlja.

Poziv i da se što prije pokrene peletara u Vektri i na taj način omogući Pljevljacima da dobijaju pelet po povoljnim uslovima, dok se toplifikacija ne završi.

-Na taj način smanjujemo potrošnu uglja, a samim tim i zagađenje. Pozivamo da se sredstva iz postojećeg Eko fonda preusmijere na umanjenje računa za električnu energiju, u saradnji sa EPCG za dodatnih 30 odsto- saopšteno je iz BS Pljevlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:35