фото: БС / - фото: БС
25/05/2022 u 12:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС: У уџбенике историје уврстити чињенице о депортацији Бошњака 1992. године

Како напомињу, починицоци ратних злочина морају доћи пред лице правде

Суштинског помирења не може бити док год одговорни за све ратне злочине на простору Црне Горе не буду изведени пред лице правде. Ратни злочин депортације бошњачких избјеглица из Херцег Новог једна је од највећих мрља на образу црногорског правосуђа и крајње је вријеме да се сазна права истина у вези са овим случајем, саопштено је из Бошњачке странке.

 - Данас, 25. маја се обиљежава тачно тридесет година од хапшења цивила бошњачке националности који су потом депортовани у Босну и Херцеговину, захваћену ратом. Више десетина избјеглих Бошњака незаконито је ухапшено у Црној Гори и предато војсци босанских Срба у Босни и Херцеговини у својству талаца. Само дванаест депортованих особа је успјело да преживи мучење у концентрационим логорима, а посмртни остаци већине страдалих још нису пронађени - наводе из БС.

Како напомињу, починицоци ратних злочина морају доћи пред лице правде.

 - Жртве и њихове породице то заслужују. Крајње је вријеме да црногорско друштво буде јединствено у ставу да је ово случај који баца сјенку на сву причу о помирењу. Нема искреног помирења ако извршиоци ратних злочина нису процесуирани - додају они.

Бошњачка странка вјерује да ће тужилаштво показати мало више емпатије према жртвама и да ће кренути у поновно процесуирање ратног злочина депортације, гдје би, како додају,  одговарали и непосредни извршиоци, починиоци и налогодавци.

 - Захтијевамо да се у уџбенике историје уврсте чињенице о депортацији Бошњака 1992. године. Такође, позивамо Општину Херцег Нови и Министарство унутрашњих послова да се у Херцег Новом коначно изгради спомен обиљежје, гдје је највећи број избјеглих цивила и ухапшен”, саопштено је из Бошњачке странке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. mart 2023 22:59