Медицински факултет / - Иван Петровић
30/06/2021 u 08:45 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Будући љекари немају довољно праксе

Кандидати за декана Медицинског факултета упозорили на недостатак кадра и других услова. Миодраг Радуновић је истакао да Висока медицинска школа и програм физиотерапије немају сопствени стручни кадар, а Лидија Стевовић тврди да се велики број младих људи жали на недовољно искуства

Кандидати за декана Медицинског факултета Миодраг Радуновић и Лидија Стевовић у својим програмима развоја те установе истакли су да су недостатак сопственог наставног кадра, простора и непоштовање Болоњске декларације највећи изазови у раду те универзитетске јединице. Радуновић је актуелни декан, редовни професор и некадашњи министар здравља. Стевовић је ванредни професор на факултету, а у Клиничком центру Црне Горе ради као психијатар.

Вијеће факултета ће у року од 14 дана организовати изборну сједницу, на којој ће тајно гласати за декана. Управни одбор УЦГ именује декана, на основу предлога Вијећа факултета и мишљења ректора.

image

Лидија Стевовић

-УЦГ

Стевовић је у програму развоја истакла да иако се у високом образовању у Црној Гори од 2003. године примјењује Болоњска декларација, на Медицинском факултету се та правила не поштују у потпуности.

– Није уједначено оцјењивање према ЕЦТС скали, поготово за присуствовање теоријској настави катедри на појединим предметима. Основни захтјев и предуслов за успјешно рангирање студената према ЕЦТС скали је довољан броја кандидата који полажу испит, како би се осигурала регуларна контрола квалитета. Евидентан је недостатак плана практичне наставе из појединих предмета, због чега студенти не успијевају да савладају све потребне вјештине добре клиничке праксе. Због тога сматрамо приоритетним дефинисање процедура које би након избора биле верификоване од стране сарадника, што ће им обезбиједити да по дипломирању стекну довољно практичног знања. Овај значајан недостатак је последица такође и актуелних слабости (на које се жали велики број младих љекара са недовољно искуства). На студијским програмима Висока медицинска школа и примијењена физиотерапија постоји несаглашеност наставних програма са постојећим ресурсима – каже Стевовић.

image

Миодраг Радуновић

-Иван Петровић Ипе

Миодраг Радуновић истиче да је на програму Фармације неопходно увести пријемни испит како би се унаприједио квалитет студената који уписују тај смјер. Он је појаснио да је у току процес акредитације мастер студијских програма на смјеровима Висока медицинска школа и Примијењана физитерапија, чији су студенти до сада могли само да добију бечелор диплому.

Студенти незадовољни

Стевовић је казала да су планирали сарадњу са Клиничким центром у области реализације практичне наставе.

– Студенти су исказали незадовољство због нејасних инструкција о спровођењу практичне наставе. Имајући у виду истовремено спровођење обавезне теоријске и практичне наставе, представници студената су у неколико наврата указали на то да испитни рокови трају кратко и да су малобројни. Посебна пажња ће бити усмјерена на отвореност рада свих органа факултета, гдје издвајамо проблем који је истакла већина чланова Вијећа факултета, а то је електронски начин одржавања сједница. Сматрам да сједнице треба одржавати уживо, а када то није могуће преко онлајн платформе – рекла је Стевовић.

Мандат декана, односно директора универзитетске jединице траjе три године, са могућношћу jош jедног узастопног избора.

– Основни проблеми фармације су недостатак сопственог кадра, разуђеност просторних капацитета за одржавање наставе и стручне праксе. Радује чињеница да је током мандатног периода у звање изабран један сарадник у настави, који је докторирао у академско звање, а покренута је иницијатива за избор још једног предвача. Постоји константна заинтересованост кандидата за смјерове Висока медицинска школа и Примијењена физиотерапија. Оба студијска програма су имала идентичну структуру модела студија 3+0 иако су студентимаа приликом уписа обећане специјалистичке студије. Кључни проблем оба студијска програма је недостатак сопственог кадра на стручним предметима – казао је Радуновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 17:42