Ilustracija
07/12/2022 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Budva lider po broju sklopljenih brakova stranih državljana

Izbor stranih državljana za mjesto na kojem će reći sudbonosno da, uglavnom su nekonvecionalni prostori, plaže, jahte, Sveti Stefan, crkva Svetog Save kao i mjesta sa kojih se pruža pogled na Budvu

Iz godine u godinu u Budvi se bilježi rast sklopljenih brakova. Do sada, 391 brak upisan je u matični registar Budve, a od tih 391, čak 30 je upisano naknadnim putem, tako da se brojka do današnjeg dana može zaokružiti na 360 brakova. U ovoj crnogorskoj opštini najviše je sklopljeno i istopolnih partnerstava, a prvi istopolni brak takođe sklopljen u Budvi prošle godine, prenosi RTV Budva.

- Skopljenih partnerstava do sada u Budvi je bilo čak 23, tako da je primjetan rast u odnosu na druge gradove u Crnoj Gori od kako je stupio na snagu Zakon o sklapanju životnih partnerstava, kazala je matičar koordinator u Opštini Budva Žana Kapa.

U januaru će se znati tačan broj sklopljenih brakova, a Kapa vjeruje da će preći postotak od 80% stranih državljana, te napominje da je Budva lider i u tome.

- Stranci biraju Budvu kao popularnu turističku destinaciju, poznati smo u svijetu po prelijepim destinacijama kao država, te smo samim tim i popularni kao destinacija za sklapanje brakova, pa je i to vid turizma, kazala je ona.

Izbor stranih državljana za mjesto na kojem će reći sudbonosno da, razlikuje se od izbora naših državljana, i ako smo i mi, kako Kapa kaže, počeli da biramo mjesta i mimo opštinskih prostorija i hotelskih sala.

- Sve su popluarniji nekonvecionalni prostori, plaže, jahte, Sveti Stefan, crkva Svetog Save kao i mjesta sa kojih se pruža pogled na Budvu, ističe Kapa.

Među strancima koji se odlučuju za sklapanje brakova u Budvi najviše je Rusa i Ukrajinaca.

- Ima i državljana Turske, Irske, Velike Britanije ali i cijele Evrope i svijeta. Mi smo otvoreni, na sajtu opštine Budva mogu se upoznati sa potrebnom dokumentacijom, tako da im to ne predstavlja problem, jer će uz našu pomoć u sve biti upućeni, istakla je ona.

U Budvi trenutno rade tri matičara, a to je sasvim dovoljan broj za obavljanje vjenčanja u Budvi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:40