- Вања Ћаловић Марковић / - фото: Лазар Ружић
13/06/2022 u 20:09 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћаловић Марковић: Истражни органи хитно да реагују, истражити пљачкашке приватизације, предмети застаријевају

Када је у питању област приватизација хитно би требало реаговати јер велики број кривичних дјела застаријева, а то није само питање истине, већ све треба учинити да се незаконито стечена имовина врати у буџет, поручује Ћаловић Марковић

Бивши руководилац стручног тијала бившег националног савјета за борбу против корупције Вања Ћаловић Марковић казала је у изјави за "Дан" да јој је нејасно зашто је нова влада кренула у израду националне стратегије за борбу против корупције, као кровног документа, кад ће извршна власт трајати само годину. Сматра да је хитнијим реакцијама требало кренути у борбу против корупције у приоритетним областима – урбанизму, приватизацијама и правосуђу.

– Нема сумње да је претходној стратегији истекао рок, и да тај посао мора да се отпочне. Међутим, Црна Гора је имала неколико стартегија за борбу против корупције са пратећим акционим плановима. Процес израде тих докумената траје по неколико мјесеци па и годину, па било каква озбиљна израда овог документа захтијева анализу реалног стања. Та анализа никада није урађена, него су увијек досад проблеми стављани под тепих. Тај посао захтијева озбиљан рад уз вјероватно ангажман страних експерата у специфичним областима, а говоримо о Влади која ће трајати годину. Када ће Влада да спроводи ту стратегију, ако ће трајати годину. Нелогично је да она ради на свеобухватној стратегији, коју би требало да примјењује нека друга влада. Тако да ми је потпуно нејасно да се у овој ситуацији приступа изради стратегије, кровног стратешког документа, а да се не покуша неким бржим интервенцијама у неким конкретним областима, за које већ знамо да су осјетљиве на корупцију, да би се постигли неки конкретни резлтати. Ако буду радили стратегију, она ће бити готова када буде крај ове владе и гдје смо били, шта смо радили – ништа– изјавила је Ћаловић Марковић.

Према њеним ријечима, борба против корупције у области урбанизма је приоритет јер нам простор нестаје из дана у дан, а нико не одговара.

– Када је у питању област приватизација хитно би требало реаговати јер застаријева велики број кривичних дјела из те области, а то није само питање истине и правде, већ и одузимање имовине која је стечена у, како смо годинама слушали, пљачкашким приватизацијама. Треба све учинити да се имовина врати у буџет и приватизације морају бити приоритет. У Хрватској је чак Устав промијењен тако да кривична дјела из области приватизације не застаријевају. Због тога то мора бити кључно и акутно питање, као и корупција у судству. Џабе ћемо откривати случајеве, уколико судије буду наставиле да доносе пресуде у корист појединаца. То су кључне области у којима ако сада не будемо дјеловали, тешко ћемо ствари моћи да поправимо – оцијенила је Ћаловић Марковић.

Купују ћутање Маровића

Ћаловић Марковић додаје да јој је било интересатно што је нови премијер Дритан Абазовић тражио од Србије да Светозар Маровић буде испоручен Црној Гори.

– Рачунам да у Србији постоје одређени политички интереси везани за Маровића, што ми је разумљиво јер је он обављао високе функције на ниову државне заједнице. Мени се чини да ту постоје интереси да се купи ћутање Маровића. Видјећемо да ли ће и притисак из Европске уније уродити плодом. Србија не може бити земља гдје ће бјежати и ти малобројни осуђени функционери за корупцију. Није ту само Маровић у питању – подсјећа Ћаловић Марковић.

У вези са случајем бивше дугогодишње предсједнице Врховног суда Весне Меденице, која се налази у притвору, Ћаловић Марковић каже да у великој мјери зависи које судије ће узети овај предмет.

– Меденица је контролисала све карике у судству значајне за именовање и напредовање. Надам се да ћемо наћи појединца који ће судити непристрасно у случају Меденице. Предмети би требало да се додјељују случајним одабиром, а тако би требало да буде и у случају Блажа Јованића, бившег предсједника Привредног суда. Ови поступци би требало да буду јавни јер су од великог јавног интереса, као што је било и за "Државни удар". Интересовање јавности је огромно – сматра Ћаловић Марковић.

Када су у питању случајеви "Можура", "Лименка", "Пандора папири", Ћаловић Марковић сматра да су у претходном периоду откривени бројни случајеви, те да је главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу сигурно тешко да одреди приоритете.

– Приоритети треба да се одреде на основу тога којим случајевима пријети застара. Ми смо имали хапшења – Маровића, Калића и Шарића, али знамо како су они завршили. Надам се да ови предмети неће тако завршити, јер не би то само била порука грађанима да нема правде, већ и порука која би додатно урушила правосуђе и вјеру у правосуће– упозорава она.

Министар без портфеља Зоран Миљанић недавно је казао да им је приоритет борба против корупције, те да раде свеобухватну стратегију, као и да је корупција ендемска појава у Црној Гори. Истакао је да постоји политичка воља у борби са том негативном појавом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:01