/ SRđAN DRAGOMANOVIć, FOTO: TO KOTOR - SRđAN DRAGOMANOVIć, FOTO: TO KOTOR
03/04/2022 u 16:12 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћорић: Да би сачувао фотељу Драгомановић расписао конкурс са роком пријаве од 227 дана

Драгомановић јуче није желио да говори за "Дан", док предсједница Управног одбора Jована Ћорић каже да је директор преузео низ незаконитих радњи у параноји да ће бити смијењен

У Дому старих "Грабовац" Рисан од децембра прошле године траје надгорњавање Управног одбора (УО) и директора Срђана Драгомановића, а све је кулминирало у четвртак 31. марта када је онемогућено одржавање сједнице УО јер је обезбјеђење онемогућило да у зграду установе уђе чланица Мирјана Пајковић, а томе је претходио покушај да јој се онемогући и долазак у Рисан. По Драгомановићевом налогу, возач запослен у установи је на путу од Подгорице према Рисну наложио Пајковићевој да напусти службено возило, а када је она приватним аутом дошла до Дома обезбјеђење установе је није пустило да уђе у "Грабовац". Такође, расписао је нови конкурс за директора, али да би себи продужио мандат, ставио је да пријаве трају 227 дана, што је до краја његовог мандата. Драгомановић jе иначе функционер ДПС-а.

Драгомановић јуче није желио да говори за "Дан" већ је рекао да је дао изјаву "Побједи" и да је преузмемо из тог медија, док предсједница Управног одбора Jована Ћорић каже да је директор преузео низ незаконитих радњи у параноји да ће бити смијењен. Ћорић истиче да на сjедници коjа jе требала да се одржи 31. марта на дневном реду ниjе била предвиђена тачка дневног реда коjа подразумиjева разрjешење директора, као што он у медиjима наводи.

Није Црна Гора Индија, нити су директори свете краве

Чланица УО Мирјана Пајковић за "Дан" каже да је затечена Драгомановићевим поступањем.

– О неуспjелом покушаjу да се одржи сjедница УО Рисан могу да кажем да jе ово, нажалост, jош jедна поjава у Црноj Гори коjа jе доказ да звање коjе стичемо обазовањем, коjе jе неспорно потребно, ипак ниjе jедино што нас препоручуjе да би били на важним позициjама у држави. Уколико немате елеметарну културу, васпитање, достоjанство, честитост и истинску посвећеност општем добру, нећете бити релевантни представници установе на чиjем сте челу већ само пуки чувари фотеље. Нити jе Црна Гора Индиjа, нити било ко у овоj држави може имати статус свете краве па ни тренутни директор Дома старих "Грабовац" Срђан Драгомановић – наводи Пајковић.

– Директор установе, дакле, супротно одредбама Закона о социjалноj и дjечjоj заштити сада незаконито врши ту функциjу и на све могуће начине опструира рад Управног одбора између осталог на начин што доставља нетачне информациjе, затим свjесно и са намjером не жели да достави документациjу ЦРПС како би се регистровао нови члан УО Мирjана Паjковић, злоупотребљава повjерење трећег члана УО (корисника Установе) и преко његовог имена покушава да своjе незаконите радње оправда. Директор jе незаконито на тоj позициjи из разлога што jе Скупштина усвојила измјене Закона о социjалноj и дjечjоj заштити коjи jе ступио на снагу 4. јуна 2021. године, а његова примjена jе предвиђена од 1. октобра 2021. године, а коjе измjене предвиђаjу да ће се избор директора jавне установе извршити у року од два мjесеца од дана ступања на снагу овог закона – наводи Ћорић за "Дан".

На сjедници одржаноj 31. децембра 2021. године УО је донио Одлука о расписивању конкурса за избор директора установе, у складу са законом, али Драгомановић није поступио по њој. На наредној сједници 19. јануара 2022. дониjета је одлука о хитном поступању директора дома по одлуци за расписивање jавног конкурса за избор директора, што је он овог пута урадио, а конкурс траје чак 227 дана.

Чланицу УО избацили из аута на путу до установе

У службеној забиљешци која је послата Министарству финансија и социјалног старања Ћорић је тај ресор упознала и са непријатностима са којима се суочила чланица УО Мирјана Пајковић.

– На сjедницу смо заjедно пошли службеним аутомобилом установе Мирjана Паjковић (члан) и jа (предсjедник одбора). По налогу директора запослени у установи коjи jе возио службени аутомобил, при изласку из Подгорице саопштио jе колегиници Паjковић и мени да она мора да напусти аутомобил и да он нема налог да вози до Рисна и да jе те инструкциjе добио од директора, те да другачиjе не може да поступи. Из тог разлога обавиjестила сам Вељка Иковића и остале позване да ће се сjедница одржати са кашњењем од пола сата и приватним аутомобилом заjедно са чланом Мирјаном Паjковић наставила пут у Рисан (претходну ситуациjу поjашњавам jедино из разлога да Вас упознам са тим да jе директор, поред низа незаконитих радњи коjе предузима jош од момента мог именовања у УО и на оваj начин покушао да сприjечи засjедање Управног одбора). Након наведених дешавања и доласка у Рисан са кашњењем од пола сата (због непредвиђених проблема коjе jе изазвао директор Установе), односно до обjекта у коjем се требала одржати сjедница Управног одбора сприjечени смо да уђемо у двориште дома и приступимо просториjама како би се одржала сjедница – наводи се у забиљешци у коју смо имали увид.

У том документу се објашњава да Драгомановић одбија да њу упише у регистар ЦРПС, јер сматра да ће она гласати за његову смјену, упркос томе што ју је именовала Влада.

– Директор Установе jе злоупотребом свог положаjа расписао конкурс за избор директора са роком траjања од 227 дана чиме jе у циљу прибављања противправне користи себи незаконито продужио мандат. Из тог разлога jе на сjедници одржаноj дана 29. јануара 2022. предложено разрjешење директора Срђана Драгомановића, коjи предлог чланови УО Ивана Бошковић и Вељко Иковић нијесу подржали, иако то закон налаже. Након те сjеднице директор предузима низ незаконитих радњи у непрестаноj параноjи да ће бити смиjењен, иако jе и сам свjестан да jе тренутно незаконито на позициjи директора, вршећи притисак на члана УО (корисника Установе) и све запослене – истиче Ћорић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:37