Др Слађана Ћорић / - фото: Министарство здравља
18/07/2021 u 15:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћорић: Вакцинациjа у Црноj Гори jе добровољна и тако ће и остати

Према њеним ријечима, у исто вриjеме, грађанима треба прилазити с уважавањем и стрпљењем. Предрасуде се не ствараjу преко ноћи нити се у том року могу разбити

Инфодемиjа ниjе „рођена“ поjавом корона вируса већ jе хронично обољење коjе jе захватило све сфере, међу коjима и област jавног и личног здравља. Ова област jе озбиљно запуштана у црногорском здравству, што доказуjе нпр. однос jавности према ММР вакцини. Ипак, чињеница да jе сваки трећи пунољетни грађанин до сада вакцинисан против корона вируса доказуjе да Црна Гора ипак не подлиjеже малигном утицаjу инфодемичара. Одупиремо се. Захваљуjући грађанима коjи су вакцинисани, између осталог, Црна Гора данас живи, ради и зарађуjе. То не би било могуће да ниjесмо обазбиjедили вакцине и да до сада трећина пунољетних себи ниjе осигурала имунитет, казала је  генерална директорица Директората за здравствену заштиту у Министарству здравља Слађана Ћорић.

Према њеним ријечима, у исто вриjеме, грађанима треба прилазити с уважавањем и стрпљењем. Предрасуде се не ствараjу преко ноћи нити се у том року могу разбити. Вакцинациjа у Црноj Гори jе добровољна и тако ће и остати.

У наставку оснаживања свиjести грађана коjи можда и даље jесу скептични, чућете, нпр. лично свjедочанство jедне младе докторке коjа jош ниjе маjка, а вакцинисала се, између осталог, и баш због тога што жели и планира здраво потомство. Вакцина неће изазвати стерилитет нити ће се промиjенити гени њене фамилиjе. Ова докторка jе носилац поруке младима коjи су можда подлегли неистинама о штетности вакцина.

– У исто вриjеме, носиоци власти ниjесу бjежали од терена. Нпр. министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић наjмање два пута, за два мjесеца, jе обишла комплетну Црну Гору. То ће наставити да чини. У фокусу никада ниjесу били било какви протоколарни састанци већ директан разговор са грађанима – од Плава и Андриjевице, преко Прошћења до Херцег Новог. Jедна од кључних порука коjу jе докторка Боровинић Боjовић прониjела jе лични примjер: сви у њеноj кући су вакцинисани. Министарка jе говорила о личном и искуству своjе фамилије – истиче се у саопштењу.

Министарство здравља, у сарадњи са Институтом за jавно здравље, Клиничким центром Црне Горе и Домом здравља Подгорица jе у континуитету, стратегиjски, сваком приликом апеловало на вакцинациjу и поштовање прописаних мjера уз образложење зашто jе то нужно. Да бисмо живjели, радили и зарађивали.

Резултат, између осталог, броjних медиjских наступа jе прецизан и мjерљив. У Црноj Гори jе у децембру 2020. године било преко jеданаест хиљада инфицираних корона вирусом. На данашњи дан има их 335. У децембру смо имали нула вакцина и нула вакцинисаних. Данас jе слика потпуно другачиjа. Црна Гора данас живи, ради и зарађуjе захваљуjући, између осталих, грађанима коjи су се вакцинисали. Дужни смо захвалност сваком грађанину коjи jе одлучио да сачува своjе, здравље своjе фамилиjе и колега. Само се сjетите шта за jедног човjека коjи оболи од короне то значи: од борбе за дах преко машине до немогућности да ради и издржава породицу.

Jул мjесец jе право вриjеме за имунизациjу: ако се сада вакцинишете, ревакцинациjа слиjеди почетком августа, што значи да jе ваш организам од септембра спреман за борбу против свjетске пошасти. Вакцина jе заобилазни пут у односу на болнице, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:29