/ - Са сусрета
27/05/2022 u 12:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћулафић посјетио управу за сарадњу са дијаспором – исељеницима

Састанак је протекао у пријатељском разговору и о другим, важним темама, од значаја за наше исељеништво и црногорску националну мањину у Албанији

В.Д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором – исељеницима Арбен Јакупи, имао је састанак са г. Маринком Ћулафићем, предсједником Заједнице Црногораца Албаније, из Елбасана. Састанку је присуствовао и Зоран Ђукановић, самостални савјетник И у Управи, који је задужен и за праћење сарадње са нашом дијаспором у Албанији.

Господин Јакупи је пожелио добродошлицу и истакао приоритетну важност сарадње Управе са нашим исељеништвом у региону, на коју се у великој мјери рефлектују догађаји у њиховој матичној држави Црној Гори. Исказао је захвалност за досадашње активности које Заједница Црногораца Албаније спроводи по свом програму, као и за њихово редовно учешће на конкурсима за суфинансирање пројеката, које Управа реализује посљедњих година.

Господин Ћулафић је захвалио на пријему и укратко изнио најновије активности свог удружења, као и Комитета за националне мањине Албаније, гдје је он однедавно и запослен. Подсјетио је на последње активности, којима је присуствовао и Зоран Ђукановић из Управе, а тичу се обиљежавање Дана независности, 21. маја у Тирани. Кључни догађај је било отварање изложбе истакнутог црногорског сликара Луке Лагатора, као и састанак са Префектом Тиране, г-дином Афримом Qëндром, који је изразио и спремност да посјети Подгорицу.

Зоран Ђукановић је истакао активности, енергију и посвећеност послу господина Ћулафића, што треба да послужи као примјер свим осталим удружењима у Албанији, која се не могу похвалити ни приближно таквим резултатима. Казао је да Управа није нимало погријешила препоручивши га за представника црногорске националне мањине у Комитету за мањине Албаније.

У наставку, Ћулафић је изнио занимљив предлог, да се размисли о отварању Црногорског културног центра у Тирани, за шта су већ сазрели услови, а поготово што су односи наше двије државе на изузетно високом нивоу. Овај предлог је наишао на добар пријем код саговорника и договорено је да се одмах приступи комуникацији са релевантним институцијама у Влади Црне Горе по том питању, како би се што прије створили услови да црногорска национална мањина у Албанији има простор у којем би реализовала неке своје активности, дружења, културне манифестације и слично.

Састанак је протекао у пријатељском разговору и о другим, важним темама, од значаја за наше исељеништво и црногорску националну мањину у Албанији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:29