са састанка / -BALSA RADUNOVIC
27/10/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦАНУ и Универзитет ЦГ ће организовати заједничке научне скупове и трибине

Основу те сарадње чини њихов билатерални споразум потписан 2017. године. На основу њега, формиран је Координациони одбор у циљу праћења реализације заједничких активности

У наредном периоду Црногорска академија наука и умјетности и Универзитет Црне Горе покренуће организовање научних скупова и трибина о суштинским питањима развоја Црне Горе, оцијењено је на састанку ректора УЦГ Владимира Божовића и представника ЦАНУ.

Како су навели из Универзитета, у отвореном и конструктивном разговору покренута су битна питања будуће сарадње ових најзначајнијих институција у области науке, умјетности и образовања у Црној Гори.

 - Основу те сарадње чини њихов билатерални споразум потписан 2017. године. На основу њега, формиран је Координациони одбор у циљу праћења реализације заједничких активности - наводе они.

У разговору је истакнут значај аутономије институција у области науке и умјетности у Црној Гори. Договорено је да Важно питање у остваривању тог циља је обједињавање научног и умјетничког потенцијала у Црној Гори, укључивање младих научника и умјетника из дијаспоре, као и подстицање научног и умјетничког подмлатка. Разматрано је и питање објављивања заједничких публикација.

У разговорима су учествовали, од стране ЦАНУ: академик Драган К. Вукчевић, предсједник; академик Љубиша Станковић, потпредсједник; академик Ђорђе Борозан, потпредсједник и академик Драган Радоњић, генерални секретар, а од стране УЦГ, поред ректора Божовића, проф. др Рајка Глушица, предсједница Управног одбора УЦГ; проф. др Ирена Оровић, проректорка за науку и истраживање; проф. др Сања Пековић, проректорка за интернационализацију; проф. др Веселин Мићановић, проректор за наставу и проф. др Биљана Шћепановић, предсједница Одбора за докторске студије

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:26