цану (Фото: Фејсбук) / - цану (Фото: Фејсбук)
01/06/2022 u 16:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦАНУ: Пројекти који задиру у територијални интегритет и културни идентитет других држава нису донијели ништа добро

Црногорска академија наука и умјетности остаје отворена за дијалог који ће афирмисати идентитете наших држава и нација, вођен принципима равноправности и међусобног уважавања, поручују они

Предсједништво Црногорске академије наука и умјетности, на сједници одржаној 1. јуна 2022. године, упознато је са документом ,,Прилози за заштиту хрватских националних интереса приликом преговора Републике Хрватске с Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом у погледу њихова уласка у Еуропску унију”, који је Хрватска академија знаности и умјетности упутила челницима Републике Хрватске и учинила доступним јавности.

-И овај документ показује да је вријеме у којем живимо много више оптерећено сукобима и неразумијевањем него што је наклоњено сарадњи и компромису. У таквим условима, посебно је важно да се националне академије воде умношћу и културом дијалога у афирмисању националних интереса, али не на штету других-наводе они.

Додају:"Сматрамо да су овакви документи више препорука за евентуални ултиматум својим политичким елитама у односу на друге, а мање савјет који води компромису са другима. Зато овакви документи нијесу пут ка дијалогу међу нашим државама, друштвима и нацијама, а који треба да се заснива на европским вриједностима којима тежимо".

-Историјско искуство нас учи да пројекти националних академија о заштити националних интереса са претензијама које задиру у територијални интегритет и културни идентитет других држава и нација на овом простору нијесу донијели ништа добро. Данас, када се примарно тражи јединство у Европи, сматрамо да сва отворена питања у билатералним односима треба рјешавати у доброј вјери, полазећи од европских вриједности- поручују у саопштењу.

Даље истичу да "Црна Гора, као држава кандидаткиња, већ је дуго на путу приступања Европској унији и посвећена је напорима да осигура у потпуности испуњење њене цјелокупне правне тековине. Подршка у преговарачком процесу европских интеграција од држава које су прошле овај процес и које са њом дијеле своја искуства из европских приступних преговора − драгоцјена је. Надамо се да ће се тај пут консултација и усклађивања преговарачких позиција наставити без блокирања, а да ће се отворена питања рјешавати уз уважавање међусобних интереса".

-Црногорска академија наука и умјетности остаје отворена за дијалог који ће афирмисати идентитете наших држава и нација, вођен принципима равноправности и међусобног уважавања-поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:36