Ilustracija / shutterstock
01/12/2022 u 08:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CAZAS: Besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C

Testiranje će biti organizovano povodom Svjetskog dana borbe protiv side od 15 do 19 sati

Građani će danas, u Kući zdravlja u Podgorici, moći besplatno i anonimno da se testiraju na HIV, kao i na hepatitis B i C, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) CAZAS.

Testiranje će biti organizovano povodom Svjetskog dana borbe protiv side od 15 do 19 sati.

Iz te NVO su naveli da se 1. decembar u svijetu obilježava pod sloganom „Izjednačimo!“ kojim se ukazuje na važnost udruživanja snaga i resursa ka povećanju dostupnosti, kvaliteta i prilagođenosti usluga za liječenje, testiranje i prevenciju HIV-a, tako da se omoguće jednako svima.

“Ovo je i poziv za reformisanje zakona, politika i praksi kako bi se društvo uspješno borilo sa stigmom, diskriminacijom i isključenošću osoba koje su pogođene HIV-om i u povećanom riziku od HIV-a”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su, u sklopu ovogodišnje kampanje, pozvali građane da se testiraju na HIV, ali i da se edukuju o putevima prenosa i prevencije.

Navodi se da je Crna Gora zemlja sa niskom stopom obolijevanja od HIV-a što potvrđuje da dosadašnji napori uloženi u odgovor na HIV/AIDS daju rezultat.

"Prema podacima godišnjeg izvještaja za HIV2 u 2021. godini u Crnoj Gori registrovano je 13 novih HIV/AIDS slučaja”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su podsjetili da je prvi slučaj ove infekcije u Crnoj Gori zabilježen 1989. godine i da je do kraja prošle godine, registrovana ukupno 331 osoba inficirana HIV-om, od kojih je 156 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a.

“U istom periodu 65 osoba je umrlo od posljedica AIDS-a”, kazali su iz CAZAS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 01:58