CBCG / - LAZAR RUZIC
09/04/2024 u 15:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CBCG: Zajedničkim djelovanjem do bolje finansijske pismenosti

Danas je u Centralnoj banci Crne Gore održan sastanak guvernerke CBCG dr Irene Radović, ministarke prosvjete, nauke i inovacija dr Anđele Jakšić Stojanović i direktorice Fonda za inovacije dr Bojane Femić Radosavović.

Na sastanku je bilo riječi o planovima vezanim za intenziviranje aktivnosti na planu unapređenja finansijske pismenosti crnogorskih građana, prvenstveno djece i mladih, kao i o mogućnostima saradnje u realizaciji projekata kojima se promovišu inovacije, fintek i uvođenje ESG standarda.

Sagovornice su se saglasile u ocjeni da je jačanje finansijske pismenosti preduslov stabilne i održive ekonomske budućnosti svakog pojedinca, ali i cijele zajednice. Upravo iz tog razloga, potrebno je učiniti finansijsku edukaciju dostupnom mladim generacijama, vodeći računa da ponuđeni programi budu prilagođeni njihovom uzrastu i interesovanjima.

Tokom razgovora su prepoznate brojne aktivnosti triju institucija, te su pažljivo sagledane mogućnosti međusobnog povezivanja i jačanja sinergije, radi efikasnijeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva u ovom važnom segmentu. S tim u vezi, dogovoreno je sinergijsko djelovanje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Fonda za inovacije i CBCG na planu osmišljavanja i sprovođenja inicijativa koje za cilj imaju finansijsko opismenjavanje djece i mladih.

Ministarka Jakšić-Stojanović je istakla da „poseban fokus treba staviti na osnaživanje nastavnika da budu efikasni podsticatelji finansijske edukacije“, pa je dogovoren zajednički angažman na njihovoj obuci kako bi stekli potrebna znanja i vještine i prenijeli učenicima važnost finansijske odgovornosti i osnovne finansijske vještine.

- Sigurna sam da će naše partnerstvo donijeti konkretna i mjerljiva poboljšanja nivoa finansijske pismenosti naših građana, što će dalje doprinijeti stvaranju stabilnije finansijske budućnosti za sve - kazala je guvernerka Radović.

Direktorica Femić-Radosavović je naglasila spremnost Fonda za inovacije da podrži realizaciju aktivnosti na planu finansijske edukacije, kroz postojeće procese razvoja inovacija i učešće u osmišljavanju inovativnih kanala distribucije finansijske edukacije.

Inspirativan i konstruktivan sastanak završen je dogovorom da tri institucije nastave intenzivnu komunikaciju kako bi u narednim sedmicama, kroz konkretizaciju dogovorenih koraka, bili stvoreni preduslovi za još snažniju implementaciju Nacionalnog programa razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:29