/ драган копривица
07/09/2021 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поднио оставку у статистичком савјету: Копривици тражили да се хитно изјасни о Закону о попису

ЦДТ обавијестио министра Милојка Спајића о својој одлуци

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) од данас неће учествовати у раду Савјета статистичког система, а извршни директор ЦДТ-а Драган Копривица поднио је оставку на мјесто члана Савјета. 

Како су истакли у саопштењу, оставку су поднијели министру финансија и социјалног старања Милојку Спајићу.

- Наиме, данас је у 7:15 часова, без претходног обавјештења, по хитном поступку, почела електронска сједница Савјета на којој се чланице и чланови у року од 24 сата морају изјаснити да ли прихватају нацрт Закона о Попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години. Сматрамо да је потпуно неприхватљиво и понижавајуће да се без образложења хитности, уз кршење Пословника о раду Савјета статистичког система, о једном овако важном закону одлучује на предложени начин. Овдје се ради о законском тексту који има велики статистички и политички значај, а који може имати своје импликације и на већ уздрману друштвену стабилност, па због тога ова одлука Савјета додатно изненађује- саопштено је из ЦДТ-а.

Истичу да их је заказивање електронске, а не редовне сједнице онемогућило да о предложеном нацрту кажу своје мишљење, чују мишљења других и да предложе рјешења за побољшање јер, по процедури, електронска сједница служи само изјашњавању а не расправи. 

- Овим се потпуно обесмишљава улога Савјета дефинисана у Закону о званичној статистици који ово тијело дефинише као стручно и савјетодавно тијело које треба да унапређује статистичку културу и знање. Овдје очигледно нема ријечи ни о култури нити знању, него о нечијој политичкој потреби да изигра закон и да Савјет сведе на вегетирање у оквиру статистичког система. ЦДТ не пристаје на овакав третман и зато овим симболичким чином скрећемо пажњу на потребу јавне расправе о овом и свим другим важним питањима за функционисање државе Црне Горе и напредак у њеним ЕУ интеграцијама- закључује се у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:09