Милица Ковачевић / - CDT
12/02/2022 u 12:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦДТ: Објавити све детаље политичког споразума

У околностима када власт формирају политички субјекти са идеолошким и програмским разликама, они између којих не постоји повјерење, од посебне је важности да грађани буду упознати са договором о свим важним питањима, принципима и циљевима, каже Ковачевић

ЦДТ позива политичке актере који чине или подржавају мањинску владу да објаве све детаље политичког споразума о формирању 43. Владе Црне Горе чим они буду усаглашени, и на тај начин направе раскид са претходним лошим праксама, те демонстрирају транспарентан начин вођења политике, саопштила је Милица Ковачевић, програмска директорица ЦДТ-а.

Како је истакла, политичке снаге који чине нови аранжман морају направити преседан који ће заиста значити окретање ка другачијем начину вођења политике. Посљедњих година наше друштво учи нове демократске лекције, а ово јесте једна од најважнијих.

- У околностима када власт формирају политички субјекти са идеолошким и програмским разликама, они између којих не постоји повјерење, те кад се владе формирају на атипичан начин (мањинска, концентрациона...) од посебне је важности да грађани буду упознати са договором о свим важним питањима, принципима и циљевима - каже Ковачевић.

Истиче да зато, поред политичких начела и програмских циљева и активности, саставни дио и овог политичког споразума треба да буду и конкретни аранжмани о расподјели власти и функција унутар ресора, институција и државних компанија.

- Они који се представљају за европске снаге морају се и европски понашати. Примјери о томе како озбиљан политички/коалициони споразум треба да изгледа постоје у свим демократским земљама, а ми их упућујемо на рецентни примјер из Њемачке. Тако се формирају европске владе и тако су одговорне европским друштвима.

Грађани имају право да знају да ли се странке за које су гласали држе својих политичких принципа и да ли су досљедни својим изборним обећањима, и да на основу тога цијене јесу ли  њихова очекивања изневјерена - истиче програмска директорица ЦДТ-а.

Она је истакла да рад претходне владе није обиљежио озбиљан споразум о програмским и политичким принципима, већ један политички памфлет праћен табелама са расподјелом плијена „по дубини“.

- Надамо се да овај модел табела, за чије ауторство нико није хтио преузети одговорност али је примјена била стриктна, представља начин вођења политике са којим је неопходно направити дисконитинуитет исто као и са начином владања одлазеће владе.  Неславан завршетак ове владе нам говори да све што није постављено на здравим демократским принципима прије или касније изгуби политичку релевантност, а посљедице таквих аранжмана грађани осјећају годинама након њега. Надамо се да је нова већина свјесна ових опасности и да их неће поновити - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:21