/ - FOTO: CDT TVITER
06/11/2023 u 11:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Otvorene liste kao lijek za partitokratiju

Građani i građanke, po njegovim riječima, su problematizovali i to što su mjesne zajednice pod direktnim patronatom političkih partija, pa ističu da bi se rukovodstvo i organi mjesnih zajednica morali birati na demokratskim izborima

Građani/ke smatraju da bi uvođenjem otvorenih lista političari konačno počeli da rade u javnom, a ne partijskom interesu.

To je jedan od zaključaka Skupštine građana/ki koju su CDT i CEDEM juče organizovali u okviru projekta „Inkluzivni dijalog za napredak društva“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Goran Delić član Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kazao je da Skupština građana/ki ima za cilj da građankama i građanima omogući kvalitetniji pristup procesu kreiranja javnih politika i bolje povezivanje sa donosiocima odluka.

“Skupština građana/ki okuplja jedan broj slučajno odabranih građanki i građana koji svojim karakteristikama odražavaju raznolikost u populaciji i diskutuju o važnim pitanjima u našem društvu i daju mišljenje i preporuke za unapređenje javnih politika”, naveo je u saopštenju Delić.

Građani/ke, kako ističe, navode da bi trebalo omogućiti da se, pored partije, na izborima može glasati i za pojedince, jer bi to predstavnike/ce političkih subjekata obavezalo na veću odgovornost.

“To bi ujedno i ojačalo predstavničku ulogu u parlamentu jer bi građane i građanke predstavljali oni koje su sami birali, a ne oni koje su partije delegirale po svojim preferencama. Osim uvođenja otvorenih lista, građani/ke poručuju da je potrebno depolitizovati izbornu administraciju, srediti birački spisak i regulisati finansiranje političkih partija i izbornih kampanja. Kao veliki teret društva, građani/ke vide širenje dezinformacija koje su posebno aktuelne u predizbornom periodu i smatraju da država mora odlučnije reagovati na ovu pojavu”, naveo je Delić.

Građani i građanke, po njegovim riječima, su problematizovali i to što su mjesne zajednice pod direktnim patronatom političkih partija, pa ističu da bi se rukovodstvo i organi mjesnih zajednica morali birati na demokratskim izborima.

“Oni su takođe preporučili profesionalizaciju mjesnih zajednica i definisanje obaveze učešća predstavnika/ca mjesnih zajednica na sjednicama lokalnih parlamenata, kako bi se u direktnoj komunikaciji obezbijedili bolji uslovi za njihov život. Građani/ke predlažu i da se prilikom izrade urbanističkih planova i drugih važnih dokumenata na lokalnom nivou vode obavezne rasprave sa predstavnicima/cama mjesnih zajednica. Kako bi se bolje informisali o radu i aktivnostima, građani/ke smatraju da bi svaka mjesna zajednica trebalo da ima svoj veb sajt, te da bi način komunikacije trebalo prilagoditi različitim starosnim kategorijama društva”, kazao je Delić.

Navodi da na Skupštini građana/ki učestvovali su i poslanici, stručnjaci i predstavnici institucija koji su razgovarali sa građanima/kama o problemima na polju izbora i participacije na lokalnom nivou, i to predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša, poslanici Vasilije Čarapić i Mihailo Anđušić, predstavnica Udruženja pravnika Nina Blažić i programska direktorica CDT-a Milica Kovačević.

CDT i CEDEM će preporuke koje su definisali građani i građanke uputiti poslanicima i poslanicama Skupštine Crne Gore i pratiće koliko se one efikasno primjenjuju, zaključio je Delić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:31