Milena Gvozdenović CDT / - CDT
09/06/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Preko 40 primjera zloupotreba resursa i državnog aparata

Dominantni akteri ovih aktivnosti su predstavnici Vlade, ali su zabilježeni slučajevi funkcionerske kampanje na lokalnom nivou

U periodu od 26. maja zaključno sa 8. junom registrovano je preko 40 slučajeva funkcionerske zloupotrebe resursa i državnog aparata što za posljedicu ima stvaranje institucionalne prednosti i bolju poziciju uoči održavanja parlamentarnih izbora 2023. godine, tvrde u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Dominantni akteri ovih aktivnosti su predstavnici Vlade, ali su zabilježeni slučajevi funkcionerske kampanje na lokalnom nivou. U pojedinim slučajevima u njoj su učestvovali i funkcioneri preduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) shodno potpisanom Kodeksu za fer i demokratske izbore formirao je tim koji vrši monitoring poštovanja svake njegove odredbe

– Generalna ocjena je da je velika većina odredbi Kodeksa u dosadašnjem toku izbornog procesa bila poštovana od strane svih potpisnika. Ključna kršenja koja smo primijetili odnose se na one odredbe Kodeksa koje tretiraju zloupotrebu državnih resursa i funkcija u izborne svrhe – stoji u saopštenju CDT-a. 

Dodaje se da su "zabilježeni slučajevi nastavka prakse partijskog zapošljavanja i funkcionerske kampanje".

Prilikomistraživanja CDT-a  o tome koji događaj predstavlja zloupotrebu, "a koji je neophodan redovni posao funkcionisanja, makar i tehničke Vlade", postavljana su dva test pitanja, stoji u saopšenju. Da li je aktivnost nešto bez čega se ne može, odnosno da li će njenim izostankom biti propuštena neka važna prilika za razvoj države; i da li bi ta aktivnost mogli biti ostvarena bez javnog eksponiranja i/ili prisustva javnog funkcionera.

Od 67 zabilježenih slučajeva pojavljivanja funkcionera u naznačenom periodu, njih 42 nije moglo proći ovaj test, stoji u saopštenju.

Zabilježeno je i nekoliko slučajeva kršenja odredbi Kodeksa koje se odnose na uništavanje promotivnih materijala pojedinim listama.

– Takođe, postoje indicije da je dio političkih aktera kršio odredbe Kodeksa koje se odnose na uzdržavanje od nedozvoljene diskreditacije političkih protivnika, ali u korišćenja nedozvoljenih uticaja na državne institucije u ove svrhe. Pored toga, u više navrata su se pojavili navodi o nelegalnom finansiranju kampanje. – navodi CDT.

Kako se na kraju navodi u saopštenju koji potpisuje zamjenica programske direktorice CDT-a "za objektivnu ocjenu poštovanja ovog dijela Kodeksa potrebno je više vremena i informacija, pa ćemo se o njima odrediti nakon postupanja tužilaštva i Agencije za sprječavanje korupcije".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:53