Darvin Murić / - FOTO: CDT
02/04/2024 u 10:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CDT: Svaki dan je 1. april

Crna Gora ovogodišnji Svjetski dan provjere činjenica dočekuje u atmosferi divljanja dezinformacija, lažnih narativa i obmanjivanja građana što za posljedice ima sve očiglednije podrivanje demokratije i ljudskih prava i ugroženo javno zdravlje, kazao je Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja.

- Dok se iščekuju najavljene izmjene seta medijskih zakona, koje ne obećavaju da će učiniti previše u borbi protiv dezinformacija, samo tokom mjeseca koji je za nama građani su mogli da čitaju na (ne)registrovanim portalima i čuju u emisijama Javnog servisa niz dezinformacija o NATO bombardovanju, da je Slobodan Milošević umro pod sumnjivim okolnostima, da je ministar odbrane pozvao Alijansu da okupira Zapadni Balkan, negiranje genocida, kao niz drugih neprovjerenih informacija, polu-informacija, nepotpisanih ili članaka koje potpisuje „neko iz gomile - ističe Murić.

Na mrežama smo, dodaje, kao i obično mogli pročitati da vakcine izazivaju različita oboljenja, da se od njih umire, a sve to dok smo u riziku od epidemije malih boginja, bolesti koja je bila gotovo iskorijenjena u prošlom vijeku.

- Sve pobrojano traje dugački niz godina, za to vrijeme promijenilo se više vlada, njihovih političkih svjetonazora i ideologija, premijera, ministarki i ministara, poslanika i poslanica, jedino što se nije promijenilo je indolentni odnos prema gorućem problemu dezinformacija sa kojim se Crna Gora još ne bori, a u nekim slučajevima ih i finansira, o čemu nam svjedoče reklame i baneri državnih preduzeća na onlajn fabrikama dezinformacija - navodi Murić.

Redakcija Raskrinkavanja čestita Dan provjere činjenica svima koji ne žele da trpe dezinformacije i lažne narative i koji žele akciju protiv njih, uz podsjećanje da je jučerašnji dan, 1. april, postao dan kao i svaki drugi kojim se u javnost kroz medije i društvene mreže plasira gomila dezinformacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 21:39