/ - ЦЕДИС
04/04/2022 u 19:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЕДИС: Не увлачите нас у политичке игре

ЦЕДИС, као одговорна компанија и менаџмент, заједно са ЕПЦГ и ресорним министарством радиће на превазилажењу свих потешкоћа које са собом носи енергетска криза све до нормализације цијена електричне енергије на тржишту, истичу они

Поводом изјава представника појединих политичких партија, а поводом одлуке Владе и Електропривреде Црне Горе да умање износе фактура за набавку електричне енергије Црногорском електродистрибутивном систему (ЦЕДИС) за период од априла до краја 2021. године информишемо јавност сљедеће:

- Свјесни полседица које могу настати услед поремећаја тржишта електричне енергије због вртоглаво високих цијена на берзи менаџмет ЦЕДИС се током 2021. године, у више наврата, обраћао Министарству капиталних инвестиција, ЕПЦГ, али и јавности. Енергетска криза највише је погодила електордистрибутивне системе, као регулисану дјелатност, па се интезивно радило на проналажењу рјешења за ублажавање последица кризе. Отежавајућа околност за ЦЕДИС је свакако утврђена цијена од 53,392 еура по MWh за покривање губитака од стране Регулаторне агенције за енергетику. Ко хоће да реално сагледа ствари схватиће да нико из ЦЕДИС-а није могао утицати на цијену електричне енергије на берзи, која је током прошле године била од пет до 15 пута већа од утврђеног износа од стране РАЕ. За покривање губитака за период од априла до децембра 2021. године ЦЕДИС-у је била потребна набавка око 250 хиљада MWh, по просјечној тржишној цијени од скоро 94 еура, због чега је ЦЕДИС могао и накрају остварит губитак од око  10 милиона еура. Међутим, тежили смо да у сарадњи са ЕПЦГ, која је 100 одсто власник ЦЕДИС-а, и надлежним министарством нађемо рјешење којим се неће оптеретити наши корисници, а које ће омогућити несметано функционисање електродистрибутивног система- наводе из ЦЕДИС-а.

Поручују да су много пута рекли, па да још једном понове, "за оне који не чују или не желе да чују, да је једини разлог због којег се Електродистрибутивни систем Црне Горе нашао у ситуацији због које је пословање у 2021. години могао завршити са губитком енергетска криза, тачније вртоглави скок цијене електричне енергије на берзи".

- Управо ово је довело до поремећаја у пословању многих електоренергетске система у Европи, који су добиле подршку и помоћ државе у превазилажењу кризе. Оно што нас радује, као Компанију, јесте чињеница да се пронашло рјешење за превазилажење, глобалног, проблема и то на најбезболнији начин превасходно за кориснике и енергетски сектор, без увођења рестрикција и повећања цијена електричне енергије.  Поштована господо политичари, на рјешавању овог проблема се интензивно радило у жељи да нико не осјети пољедице онога што се дешава у свијету, а што је ван контроле и моћи свих нас у ЦЕДИС-у. Умјесто да се радујете што се пронашло најбезболније рјешење, које неће економски угрозити наше кориснике, као ни стабилност функционисања енергетских компанија, ви без сагледавања чињеница и аргумената, а већ очигледно у духу политчке кампање, покушавате увући ЦЕДИС у политичку игру критикујући рјешење које је за похвалу- наводе из ЦЕДИС-а.

Како кажу, "без жеље да са вама полемишемо, дужни смо ради јавности да кажемо да ће ЦЕДИС и у наредном периоду радити у интересу корсника, али и свих запоселних који су снага ове компаније".

- ЦЕДИС, као одговорна компанија и менаџмент, заједно са ЕПЦГ и ресорним министарством радиће на превазилажењу свих потешкоћа које са собом носи енергетска криза све до нормализације цијена електричне енергије на тржишту- истичу они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:58