/ - FOTO: CEGASA
18/07/2023 u 19:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CEGAS: Komisija za Etički kodeks tužilaca daje isti rezultat kao i ranija

CEGAS poručuje da princip utvrđenog kršenja pravila načela Etičkog kodeksa mora imati sagledivu posledicu

Rad Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca od 2016. do 2022. godine bilježio je od dva do četiri predloga za utvrđivanje povrede načela Etičkog kodeksa, sa razlikom za 2019., kada taj broj iznosi 12 predloga.

Uzevši u obzir to da je od 44 podnesena predloga, kako je saopšteno iz CEGAS-a, iz u periodu od sedam godina (2016-2022.), u samo šest slučajeva utvrđena povreda načela Etičkog kodeksa, postavlja se, kažu, “pitanje svrsishodnosti ove Komisije”.

- Evropska komisija ukazuje na ograničen bilans ostvarenih rezultata u ovom dijelu, i navodi nužnost regulisanja kroz posebna zakonska rješenja. Zakon o državnom tužilaštvu ne propisuje da kršenje Kodeksa predstavlja disciplinski prekršaj i ne utiče na napredovanje tužilaca, takođe, postojanje pravnog lijeka protiv jedne ovakve odluke nije predviđen zakonskim rješenjem- pojasnili su.

CEGAS poručuje da princip utvrđenog kršenja pravila načela Etičkog kodeksa mora imati sagledivu posledicu.

- On mora imati vezi sa mogućim vođenjem disciplinskog postupka kao i načinom ocjenjivanja tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava- naveli su.

CEGAS smatra da, dodaju, mora postojati pravni lijek protiv odluke Komisije o utvrđenoj povredi pravili Etičkog postupka sa zakonskim uporištem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:59