/ FOTO: CEGAS
20/10/2023 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CEGAS: Odluke o mjesnim zajednicama što prije mijenjati

CEGAS smatra da Odluke o mjesnim zajednicama treba što prije mijenjati, a sve u cilju razvoja neposredne demokratije

CEGAS je u Podgorici održao radionicu o neposrednoj demokratiji i decentralizaciji u okviru projekta ’’Kreativni aktivizam i udruženi građani, podržanog od strane Fonda za aktivno građanstvo, Zaklade Slagalica za razvoj lokalne zajednice iz Hrvatske i Evropske unije.

- CEGAS smatra da Odluke o mjesnim zajednicama treba što prije mijenjati, a sve u cilju razvoja neposredne demokratije. Na radionici smo se, zajedno sa predavačima Damirom Kalač i Milanom Mijajlovićem, prvo osvrnuli na neiskorišteni pravni institut inicijative, građanske inicijative, e peticije, referenduma i zbora građana, kao i motivaciju građana i građanki na iste. Suština radionica jeste podstaći na korišćenje ovih pravnih instituta, kako građana i građanki, tako i onih do kojih inicijative dolaze. I jedna inicijativa više je uspjeh-navode u saopštenju.

Učesnici radionice su nam potvrdili da je najvažnije za funkcionisanje sistema mjesnih zajednica obezbijediti osnovne uslove, na kojima je CEGAS više puta insistirao – sredstva direktne komunikacije sa građanima e-mail, broj telefona, sajt i prostor mjesne zajednice.

- Na radionici su nam predstavnici lokalne samouprave potvrdili da rade na tome da obezbijede e-mail adrese svim mjesnim zajednicama. Da bi zaista zaživjela vladavina naroda, kao što i sam naziv demokratija kaže, moramo dati moć narodu, moramo dati političku moć pojedincu.  To postižemo tako što zagovaramo ideju neposredne demokratije počevši od lokalnog nivoa, tako što građanima predstavljamo sve oblike direktnog učešća koje mogu da koriste da bi uticali na donošenje odluka, razvoj svojih zajednica, zaštitu od eksploatacije resursa iz njihovog okruženja, i tako što, kao na ovoj radionici, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i referentima mjesnih zajednica diskutujemo o tome kako bi u praksi izgledala primjena ovih principa. Jedan od problema koji građani ističu je problem politizacije MZ, činjenice da politika utiče na većinu procesa u tom sistemu, zbog čega smatramo da je važno omogućiti prostor za održavanje Zbora građana, birati profesionalce koji će raditi u MZ i platiti njihov rad- navodi se saopštenjem.

CEGAS smatra da je prilikom davanja predloga za izmjenu Odluke o mjesnim zajednicama važno uzeti u obzir specifičnosti koje neke od lokalnih zajednica posjeduju i važno je čuti predloge građana i službenih lica koji rade sa građanima o tome koje uslove treba ispuniti da bi ovaj sistem profunkcionisao

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:23