Предлог закона о лијечењу неплодности / - принтскрин
05/10/2021 u 11:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЕГАС: Повући Предлог закона о лиjечењу неплодности

Апелуjемо на Министарство здравља да закон повуче на допуну, како би коначно услиjедиле суштинске измjене важећег закона коjе ће омогућити остваривање права на родитељство на наjбољи и наjсавремениjи могући начин, саопштено је из ЦЕГАС-а

Како приликом формирања Предлога Закона о лиjечењу неплодности, усвоjеног на Влади 16.9.2021. године, ниjе претходила jавна расправа, у супротности са законодавним правилима а Центар за грађанске слободе (ЦЕГАС) jе више пута говорио на тему обавезног разматрања измjене постоjећег Закона о лиjечењу неплодности из 2009, уз обавезно присуство стручне jавности (љекара репродуктивне медицине и ембриолога), пациjената, правника и представника цивилног сектора, апелуjемо да Министарство здравља, као предлагач Предлога Закона о лиjечењу неплодности, закон повуче на допуну, како би коначно услиjедиле суштинске измjене важећег закона, коjе ће омогућити остваривање права на родитељство на наjбољи и наjсавремениjи могући начин, саопштено је из ЦЕГАС-овог тима.

- У “новом” тj. старом предлогу Закона о лиjечењу неплодности не постоjи могућност увоза полних ћелиjа и ембриона, па самим тим не постоjи ни могућност донациjе ван наше земље; дjетету од навршених 15 година а коjе jе способно за расуђивање, даjе се могућност откривања идентитета донатора, уз чиjу jе донациjу диjете зачето а у свим другим члановима закона jасно стоjи да jе донациjа анонимна; сви облици сурогата (комерциjални и некомерциjални) су jасно забрањени а могућност испитивања ембриона у научно-истраживачке сврхе ниjе дозвољена - наводи ЦЕГАС у саопштењу.

ЦЕГАС  jе 24.9.2021. присуствовао регионалном сипозиjуму љекара репродуктивне медицине и ембролога  (IV МСРМ- Адријатик регионални симпозиjум) и био у прилици да чуjе од стручњака из земље и региона шта jе то што ниjе добро у нашем важећем Закону о лиjечењу неплодности као и у самом Предлогу измjене Закона о лиjечењу неплодности коjи се понавља jош од 2019.

- Очекуjемо да ће Министарство здравља Црне Горе имати довољно слуха за демократске тековине и вриjедности коjима стремимо, па ће благовремено повући Предлог Закона о лиjечењу неплодности како би био измиjењен од стране стручњака и као такав био добар за грађанство у цjелини.

Вjеруjемо да ће Министарво здравља на правно ваљан начин уважити потребе своjих грађана, а поготово када jе побољшање наталитета у питању - закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:42