Ilustracija / - CEGAS
05/04/2023 u 14:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CEGAS: Tužioci nastavljaju sa politikom nekažnjavanja

Komisiji za Etički kodeks državnih tužilaca podneseno je devet inicijativa, od kojih ni kod jednog nije utvrđena povreda pravila Etičkog kodeksa, navode iz CEGAS-a

Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2022. godinu ukazuje na nepromijenjen trend ocjenjivanja državnih tužilaca, kao i način utvrđivanja disciplinske odgovornosti i povrede pravila Etičkog kodeksa, saopštili su iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

- Broj inicijativa podnesenih Komisiji za Etički kodeks državnih tužilaca broji devet predmeta, od kojih ni kod jednog nije utvrđena povreda pravila Etičkog kodeksa. CEGAS napominje da smo i u ranijim godinama imali sličnu situaciju, pa je tako u ranijih pet godina, bilo svega četiri utvrđene povrede pravila Etičkog kodeksa - navodi se u saopštenju.

image

Davanje Mišljenja da li je ponašanje državnih tužilaca u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca

- CEGAS

Navode da je od ukupno šest predmeta disciplinskih postupaka za 2022. godinu, odbijeno njih pet i samo kod jednog utvrđena odgovornost državnog tužioca, i to novčana kazna od 20 odsto od plate za tri mjeseca, što se ne razlikuje od ranijih sankcija, pa čak i kod težih povreda disciplinske odgovornosti. U petogodišnjem intervalu od 2016. do 2020. godine bilo je svega devet pokrenutih disciplinskih postupaka, od kojih je šest rezultiralo utvrđivanjem disciplinske odgovornosti, gdje su takođe izricane najniže sankcije.

image

Ocjenjivanje državnih tužilaca u 2022. godin

- CEGAS

- Ocjenjivanje tužilaca, bez obzira na izmjenu Pravilnika o ocjenjivanju tokom prošle godine, daje iste rezultate, pa tako od 29 ocijenjenih tužilaca, svi dobijaju ocjenu “odličan” - saopštili su iz Centra za građanske slobode.

image

Disciplinski postupci protiv državnih tužilaca u 2022. godini

- CEGAS

CEGAS napominje, da bez valjane izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, u vezi sa procedurom ocjenjivanja i utvrđivanja disciplinske i etičke odgovornosti neće biti značajnih promjena u praksi pa pozivamo Ministarstvo pravde i Tužilački savjet da sprovedu pravu reformu, jer postojeće očigledno nijesu dovele do napretka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:36