Центар за социјални рад / фото: Срђа Бољевић
18/06/2021 u 19:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Центар за социјални рад: Немамо законску могућност да прекинемо извршење судске пресуде

Лица коjа се на снимку виде како вуку дjецу нису службеници Центра за социjални рад Подгорица. Службеници наше установе су обавезни да се придржаваjу цjелокупне законске легислативе у вези са социjалном и дjечjом заштитом, наводи се у обраћању Центра

Свjесни да jе јучерашњи догађај дубоко узнемирио црногорску jавност, изражавамо жаљење над стресним искуством коjе су дjеца доживjела. Центар за социjални рад првенствено постоjи ради заштите интереса дjеце, коjа су им Уставом, законима и међународним конвециjама гарантована, навели су из ове институције.

Потврдили су да је њихов службеник био присутан као асистенциjа током извршења судске пресуде, а на телефонски позив овлашћених полициjских службеника.

- Радници Центра за социjални рад немаjу законску могућност да прекину извршење судске пресуде, нити се могу користити репресивним методама у раду. Наглашавамо да jе присутна радница Центра неколико пута скренула пажњу полициjским службеницима да су дjеца под стресом и да поступаjу са посебном пажњом - навели су из Центра.

Наводе да су рjешење о извршењу примили у новембру у 2020. године. Међутим, нису примили писани акт о датуму и времену извршења, иако jе то била законска обавеза доносиоца рjешења.

- Службеник Центра за социjални рад не може да прекине судско извршење, већ jе то у надлежности поступаjућег судиjе или судског извршитеља, коjи у овом случаjу нису били присутни, иако су били у обавези.

Лица коjа се на снимку виде како вуку дjецу нису службеници Центра за социjални рад Подгорица. Службеници наше установе су обавезни да се придржаваjу цjелокупне законске легислативе у вези са социjалном и дjечjом заштитом - наводи се у обраћању Центра.

Напомињу и да ће испитати одговорност свих службеника подгоричког Центра за социjални рад коjи су били укључени у рад на овом случаjу.

Центар овај случај прати од 2018. године. Надлежна службеница из Центра пратила је случаj ове породице и предузимала потребне радње и мjере из домена социjалне и дjечjе заштите.

- У вези са снимком коjи кружи интернетом изражавамо дубоко жаљење због злоупотребе дjеце на начин што се снимаjу, а потом се садржаj диjели путем интернета, без сагласности родитеља или старатеља што jе противзаконито, а што додатно етикетира и трауматизуjе дjецу. Много jе важно истаћи да смо сви у обавези да заштитимо дjецу од штетних утицаjа медиjа и jавности, што им jе загарантовано и правима УН-а - наводи се у саопштењу.

Малољетна дјеца данас су, истичу, посjећена на терену и пружиће им се додатна психосоциjална помоћ и подршка. Случаj се у Центру и даље активно прати, а стручни радници ће наставити да предузимаjу све расположиве мjере и радње из њихове надлежности.

Izdvojeno

02. avgust 2021 20:49