Центар за социјални рад
22/06/2021 u 12:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Центар за социјални рад о узнемирујућем снимку: Изражавамо жаљење због стресног искуства које су дјеца доживјела

Додају да "када је њихов службеник изашао на терен, није био у могућности да изврши прекид извршења судске пресуде, јер њихови радници, немају законску могућност да прекину извршење судске пресуде"

Центар за социјални рад изражава жаљење над стресним искуством које су дјеца доживјела, поводом догађаја од 17. јуна. То је саопштила директорица те установе, Марија Поповић.

-Свјесни да је догађај од 17.06.2021. године дубоко узнемирио црногорску јавност, изражавамо жаљење над стресним искуством које су дјеца доживјела. Центар за социјални рад првенствено постоји ради заштите интереса дјеце, која су им Уставом, законима и међународним конвецијама гарантована. Такође додајемо да је овога дана службеник Центра за социјални рад у Подгорици био позван од стране полицијских службеника телефонским путрем, ради присуства док се лице Т.Б. лишава слободе, а да је договорено са истим, да ће мајка, као њихов такође законски заступник преузети бригу и старање о дјеци, док се он налази на издржавању казне затвора. Иако у овом моменту нисмо знали разлог лишења слободе, јер се извршење дешавало након радног времена Центра за социјални рад. Т.Б. се лишио слободе по извршној пресуди Основног суда, због одбијања оца да дозволи дјеци  контакт са мајком у дугом временском периоду-наводе у саопштењу које потписује Поповић.

Додају да "када је њихов службеник изашао на терен, није био у могућности да изврши прекид извршења судске пресуде, јер њихови радници, немају законску могућност да прекину извршење судске пресуде".

-Ово је у надлежности поступајућег судије или судског извршитеља, који у овом случају нису били присутни, иако су били у обавези. Наглашавамо да је присутна радница Центра неколико пута скренула пажњу полицијским службеницима да су дјеца под стресом и да поступају са посебном пажњом. Сматрамо да је у овом случају изостала добра координација медју установама и да ова сарадња мора бити у будућности побољшана и добро осмишљена.Наша радница, такодје морамо да истакнемо да није вршила присилу над дјецом, јер чујемо у јавности да се она види на снимку да одводи дјецу. Оштро осудјујемо било какав вид насиља над дјецом и пријављујемо свако насиље за које смо у сазнању било којим путем, тако смо поступили и у овом случају. Службеници наше установе су обавезни да се придржавају цијелокупне законске легислативе у вези са социјалном и дјечјом заштитом, посебно штитећи права дјеце-наводи се у саопштењу.  

Додају да је Одсјек за инспекцију социјалне и дјечје заштите извршио надзор над предметом, да су покренути поступци ради утврдјивања евентуалне одговорности свих службеника, да је процес у току испитивања и да ће се санкционасати свако поступање ван наше законске регулативе.

-Такође је због заштите дјеце и медијске пропаганде извршена замјена поступајућег водитеља случаја на предмету, како би се искључила могућност субјективне процјене ситуације. Случај дјецесе прати од стране нашег Центра од 2018. године. Водитељка случаја је пратила породицу и предузимала потребне радње и мјере из домена социјалне и дјечје заштите.  У вези са снимком који кружи интернетом од 17.06.2021. године, изражавамо дубоко жаљење због злоупотребе дјеце на начин што се снимају, а потом се сардржај дијели путем интернете, без сагласности родитеља или старатеља што је противзаконито, а што додатно етикетира и трауматизује дјецу. Много је важно истаћи да смо сви у обавези да заштитимо дјецу од штетних утицаја медија и јавности, што им је загарантовано и правима УН-а-истичу у саопштењу.

Наводе да се ови малољетници редовно посјећују и пружа им се психосоцијална подршка, са чим ће се активно наставити у наредном периоду.

-Дјеца имају право и на мајку и на тату и обезбиједиће се помоћ и подршка при контакту са оба родитеља. Случај се у нашем Центру и даље помно прати, а стручни радници ће наставити да предузимају све расположиве мјере и радње из својих  надлежности. Такодје осудјујемо спроводјење судског извршења без потребног сензибилитета у присуству дјеце, као и без присуства свих надлежних установа и без њихове унапријед осмишљене координације. Потребно  је да се осигура да се приликом спроводјења судских пресуда , спроведе одговарајућа професионална припрема и план у циљу заштите најбољег интереса дјеце-закључују у саопштењу.

                                                                                                                                                  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:40