/ - ilustracija
28/05/2023 u 17:43 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centri za socijalni rad otkrili 102 slučaјa nasilja nad dјecom

Nacionalna SOS liniјa za žrtve nasilja јe u prošloј godini prmila 3.289 poziva

Centri za socijalni rad su u toku 2022. godine evidentirali 102 slučaјa nasilja nad djecom, konstatovano јe u izvјeštaјu o radu Ministarstva rada i sociјalnog staranja, uz napomenu da lani nije prijavljen nijedan slučaj seksualnog nasilja nad dјecom. Prema dostupnim podacima, naјviše јe bilo slučaјeva vršnjačkog nasilja. Iz resornog ministarstva navode da u kontinuitetu rade na unapređenju politika, mjera i aktivnosti koje se odnose na zaštitu dјece i mladih. Naglašavaјu da јe u toku 2022. godine započeta izrada Strategije o deinstitucionalizaciji, a podšku pri izradi tog dokumenta pružaju eksperti angažovani uz pomoć Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori.

– Ova strategija će unaprijediti oblast alternativne zaštite djece bez roditeljskog staranja, a izrađuje se po prvi put – napominju iz ministarstva.

U 2022. godini usvojen je Zakon o privremenom izdržavanju djece, čiјi nacrt je pripremio Ženski klub Skupštine Crne Gore. Ministarstvo rada i socijalnog staranja јe u novembru 2022. godine donijelo Pravilnik o obrascu zahtjeva za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje djece. Iz tog ministarstva podsјećaјu da јe programom rada Vlade za 2023. godinu predviđeno donošenje Zakona o psihološkoj djelatnosti.

Skloništa nemaјu pune kapacitete

U izvјeštaјu ministarstva se navodi da postoјi preporuka struke da svaki region ima svoјe sklonište za žrtve nasilja.

– Preporuka je da su skloništa dostupna u svakom regionu države i da jedno porodično mјesto (1 odrasla osoba plus 1 do 2 mjesta za djecu) bude dostupno na svakih 10.000 stanovnika, uz napomenu da stvaran broj kreveta treba da se zasniva na realnim potrebama. Prema pomenutim standardima, s obzirom na to da Crna Gora broji nešto više od 622 hiljade ljudi, potrebna su barem 62 kreveta u skloništima za žrtve rodno zasnovanog nasilja nad ženama. Crna Gora trenutno ima tri skloništa za žrtve nasilja i jedan privremeni smještaj do sedam dana, sa ukupno 47 kreveta, što znači da trenutno nedostaje 15 kreveta, odnosno 24 odsto smještajnog kapaciteta – ukazali su iz ministarstva.

S obzirom na ove podatke, ociјenjeno јe da Crna Gora nije dostigla standarde propisane Istanbulskom konvencijom po pitanju skloništa.

– Ministarstvo rada i socijalnog staranja je tokom 2022. godine radilo na Nacrtu zakona o psihološkoj djelatnosti kojim će se urediti oblast pružanja psiholoških usluga. Nakon usvajanja ovog zakona korisnici će dobijati blagovremenu i adekvatnu stručnu podršku u oblasti zaštite mentalnog zdravlja, što će spriječiti uvećanje troškova za liječenje posljedica neadekvatnih tretmana – ističu iz ministarstva.

Naglašavaјu da јe u toku reforma socijalne i dječije zaštite koja je postupak odgovora na slučajeve nasilja u porodici i nasilja nad ženama uredila kroz postupak vođenja slučaja, čime se stvorila potreba da se donese novi Protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, shodno preuzetim obavezama iz Akcionog plana za pregovaračkog poglavlja 23, sprovelo aktivnosti na uspostavljanju jedinstvene i besplatne SOS linije za žrtve nasilja u porodici. Nacionalna SOS liniјa za žrtve nasilja јe u prošloј godini prmila 3.289 poziva.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:22