Ilustracija / - M.L.V.
21/01/2024 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centrima za socijalni rad dostavljena uputstva: Stare prijave za alimentaciju više ne važe

Nakon devet mjeseci pauze, zbog izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, Centri za socijalni rad ponovo su počeli da primaju zahtjeve za isplatu alimentacije umjesto roditelja koji ne ispunjavaju tu obavezu

Centrima za socijalni rad dostavljena su neophodna uputstva i ponovo je počeo prijem zahtjeva za isplatu alimentacije umjesto roditelja koji ne ispunjavaju tu zakonsku obavezu. To je saopšteno našem Radiju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Napominju i da će oni koji su tokom 2023-će podnijeli zahtjev za dobijanje sredstava iz Alimentacionog fonda, morati to da ponove zbog utvrđivanja činjeničnog stanja. To što stare prijave više ne važe, pokazatelj je neodgovornog odnosa države prema najranjivijim kategorijama društva, poručuju iz Udruženja roditelji.

Nakon devet mjeseci pauze zbog izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, Centri za socijalni rad ponovo su počeli da primaju zahtjeve za isplatu alimentacije umjesto roditelja koji ne ispunjavaju tu obavezu, kazala je savjetnica Iz biroa za odnose sa javnošću Ministarstva rada i socijalnog staranja Albina Osmanović.

- Ministarstvo rada i socijalnog staranja dostavilo je već uputstva Centrima za socijalni rad za postupanje u primjeni izmjena i dopuna zakona o privremenom izdržavanju djece i shodno tome centri već primaju zahtjeve stranaka za pokretanje postupka za ostvarivanje ovog prava - kazala je Osmanović.

Napominje i da će oni koji su tokom prethodne godine podnijeli zahtjev za dobijanje sredstava iz Alimentacionog fonda morati to da učine ponovo zbog utvrđivanja činjeničnog stanja.

- Roditelji koji su u prethodnoj godini dobili rješenje Centara za socijalni rad za ostvarivanje prava, ali im taj novac nije isplaćen, u obavezi su takođe da podnesu zahtjev za ostvarivanje ovog prava - kazala je Osmanović.

Da država tako pokazuje neodgovoran odnos prema potrebama jedne od najranjivijih kategorija društva smatra Dejana Ponoš iz Udruženja roditelji.

- Očekivanja roditelja su u potpunosti neispunjena i smatramo da je to veoma neozbiljno od strane države jer ne zaboravimo, od strane samog Alimentacionog fonda je bilo rečeno da će za starije zahtjeve biti isplaćena sredstva za ovaj retroaktivni period. A sada s druge strane iz Ministarstva rada kažu da sve mora iz početka - podsjeća ona.

Iako je saglasna da je neophodno da se Centrima za socijalni rad ponovo donese dokaz o javnim izvršiteljima o neplativosti alimentacije, Ponoš spori potrebu ponovnog dostavljanja kompletne dokumentacije.

- Da se kompletna dokumentacija mora predavati iz početka je totalno nepotrebno i opet dodatno izlaganje troškovima roditelja. Moramo konačno da shvatimo da imamo mehanizme podrške za ove najranjivije kategorije kao što su djeca i njihovi roditelji, koji sigurno se ne obraćaju Alimentacionom fondu iz hira nego iz potrebe - rekla je Ponoš.

U Udruženju roditelji se nadaju da će isplate iz Alimentacionog fonda početi u februaru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:32