Љекарска комора додијелила награде / - Љекарска комора
25/12/2021 u 13:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Церовић: Награда за све љекаре из ковид зоне

Срећом, били смо jединствени у одбрани професиjе. Нажалост, на том путу у посљедње двиjе године, руководећи се искључиво Хипократовом заклетвом, даjући живот за друге, остали смо без колега, казала jе Церовић

Љекари из ковид зоне црногорских болница добитници су годишње награде Љекарске коморе Црне Горе, а за наjбољу установу проглашен jе Клинички центар (КЦЦГ).

Награде jе, на свечаности на Медицинском факултету у Подгорици уручила предсjедница Љекарске коморе Жанка Церовић.

Церовић jе оциjенила да jе ова година за љекаре била захтjевниjа него икад.

Она jе истакла да су љекарима поjединци неуспjешно покушали подметнути беспризорне етикете.

image

Љекарска комора додијелила награде

- Љекарска комора

„Срећом, били смо jединствени у одбрани професиjе. Нажалост, на том путу у посљедње двиjе године, руководећи се искључиво Хипократовом заклетвом, даjући живот за друге, остали смо без колега“, казала jе Церовић.

Тим поводом, одржан jе минут ћутања уз помен на докторе Аговића и Шошкића из Подгорице, Бакића и Jоксимовића из Берана, Ећа из Биjелог Поља, Jестровића из Пљеваља, Кљаjића из Бара и Дондића из Плужина.

Она jе казала да jе због свих љекара коjи су на своjим плећима пониjели и коjи и даље носе терет пандемиjе, љекарска комора одлучила да направи преседан и награду за наjбољег љекара неће добити поjединац, већ сви љекари из ковид зоне из циjеле државе.

„Љекари из ковид зоне коjи су, иако код куће имаjу своjе породице, без престанка бдили над свим нашим пациjентима не питаjући се ко су, одакле су, каквог су материjалног статуса или било коjег другог своjства“, рекла jе Церовић.

Она jе оциjенила да би рад у ковид зони морао да буде окосница комплетног друштвеног живота у Црноj Гори.

Награда за све љекаре из ковид зоне намиjењена jе дjеци доктора Сеада Ећа из Биjелог Поља, коjи jе преминуо од посљедица инфекциjе корона вирусом, а награду jе преузела његова супруга докторка Аида Ећо.

Ећо jе, у име своjе породице и свих љекара коjи су учествовали у лиjечењу ковид пациjената, захвалила на награди.

„Моj супруг jе, слиjедећи етичка начела наше струке, несебично и предано спашавао животе обољелих од ковид-19, стављаjући интересе пациjента на прво мjесто и на том путу нажалост и сам изгубио битку“, рекла jе Ећо.

Она jе истакла да jоj jе част да прими награду коjом љекарска комора, како jе казала, одаjе почаст за пожртвован рад.

У име свих љекара из ковид зоне, награду су преузели и доктори Предраг Пеjовић из Брезовика и Небоjша Гулић из Котора.

Церовић jе, образлажући одлуку да КЦЦГ добиjе годишњу награду за наjбољу здравствену установу, истакла да ниjе таjна да jе управо Клинички центар био замаjац непрекидног рада црногорског здравственог система ове године.

Како jе казала, КЦЦГ jе, за разлику од прошле године када jе био затворен шест мjесеци за све коjи ниjесу били ковид и хитни пациjенти, ове године радио као сат.

Церовић jе казала да jе та болница све вриjеме била на располагању свим осталим здравственим установама.

"Увjерили смо се шта jе солидарност на дjелу, КЦЦГ jе слао своjе љекаре свих специjалности у друге болнице, допремао jе кисеоник, уступао респираторе, прихватао пациjенте из свих дjелова државе“, рекла jе Церовић.

За наjбољег студента медицине изабрана jе Ксениjа Кнежевић, а за наjбољу приватну установи "Хипократ".

Церовић jе додала да jе, без обзира на то што се некад настоjи створити jаз између приватних и здравствених установа, љекарска комора поносна што су доказани партнери ове године биле колеге из Хипократа.

Церовић jе истакла да се љекари не ствараjу ни преко ноћи, ни очас посла.

image

Љекарска комора додијелила награде

- Љекарска комора

Директорица КЦЦГ-а Љиљана Радуловић jе казала да jе то наjбоља стручна оцjена у вези са функционисањем наjвеће болнице у држави.

„Ово jе награда коjу нико лично не може да своjата, већ jе са задовољством прихватам у име сваког од око три хиљаде запослених, љекара и медицинских сестара и немедицинског особља“, рекла jе Радуловић.

Она jе подсjетила да jе КЦЦГ ове године радио паралелно, упорно и досљедно на свим фронтовима.

Радуловић jе навела да би много лакше било да су, као што jе учињено током прошле године, на шест мjесеци затворили болницу за све коjи ниjесу ковид и слични случаjеви, али да они то ниjесу учинили jер су свjесни и пост ковид посљедица и свих осталих обољења коjа мораjу да третираjу.

Она jе истакла да су врата КЦЦГ-а била отворена за све пациjента, 24 сата дневно.

„Ове године смо пружили око 320 хиљада здравствених услуга. То значи да смо радили са сваким другим становником Црне Горе. Уз то смо надокнадили 40 хиљада прегледа“, истакла jе Радуловић.

Она jе захвалила свим колегама на челу са министарком здравља, Jеленом Боровинић Боjовић коjа jе, како jе навела Радуловић, jош jедном доказала да у њоj имаjу неприкосновеног партнера.

„У моменту коjи jе, био наjмање згодан jавно се, почетком године, заложила за коначно повећање плата свим здравственим радницима“, рекла jе Радуловић.

Радуловић jе рекла да љекари то не доживљаваjу као милостињу, већ као дио дуга државе према онима коjи само у jедноj седмици, и ноћу и дању и суботом и недjељом спашаваjу људске животе.

„А само у jедноj седмици, у циjелоj држави, ураде преко 150 хиљада прегледа, приjема, операциjа“, навела jе Радуловић.

Радуловић jе захвалила колегама из свих болница, домова здравља и Хитне помоћи на професионалноj сарадњи.

Она jе свима честитала празнике, уз жељу да их проведу у добром здрављу.

image

Љекарска комора додијелила награде

- Љекарска комора

Свечаности на Медицинском факултету, коjа jе одржана уз приџавање свих прописаних епидемиолошких мjера, присуствовала jе министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић и челници здравствених установа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:42