/ Dan
06/01/2024 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čestitke povodom Badnjeg dana i Božića

Badnji dan i nastupajući Božić čestitali su OO DPS Budva, Bokeški forum, SNP, potpredsjednici Skupštine...

Injac: Božić ima posebnu simboliku radosti i ljubavi

- U ime Glavnog grada i u svoje ime, svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovjesti upućujem čestitke povodom predstojećeg Božića. Božić ima posebnu simboliku radosti i ljubavi. Želim da u takvom duhu njegujemo vrijednosti mira, zajedništva, solidarnosti i međusobnog razumjevanja. Samo tako možemo graditi bolju budućnost za sve nas, graditi tolerantnije društvo, grad širom otvoren za sve ljude i zemlju koja se ponosi time što smo u njoj ujedinjeni u različitosti- navela je gradonačlenica Podgorice Olivera Injac.

Poželjela je da ovaj praznik oplemeni radošću i blagostanjem svaki dom.

Živković: Božić da donese zdravlje, ličnu i porodičnu sreću

V.d. predsjednika DPS Danijel Živković, povodom nastupajućeg Božića uputio je čestitke sveštenstvu, građankama i građanima Crne Gore, koji ovaj praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, sa željom da on svima donese dobro zdravlje, sveukupni napredak, ličnu i porodičnu sreću.

- Neka nas i ovi blagi dani, koji predstavljaju simbol mira, sloge i ljubavi, podsjete na značaj sveukupnog jedinstva i očuvanja vrijednosti zajedništva, međusobnog uvažavanja, tolerancije i poštovanja- kazao je Živković. 

Poručio je da „upravo njegujući ljepotu svih vjera u našoj Crnoj Gori, uživajući u zajedničkoj radosti, ljubavi i duhovnom miru, uvažavajući i slaveći zajedno sve praznike, čuvamo bogatstvo naše različitosti, međuvjerskog i međuetničkog sklada“.

- U uvjerenju da ćemo svi mi u ovim danima uživati u porodičnoj harmoniji i prijateljskoj toplini, građankama i građanima Crne Gore pravoslavne vjeroispovijesti još jednom čestitam Božić u nadi da će on donijeti ljubav, toleranciju, zadovoljstvo i uspjeh- zaključio je Živković.

Popović: Ponosno se prisjećamo Mojkovačke bitke

- Danas, uoči Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, odajemo počast hrabrosti naših predaka koji su Božić 1916. godine dočekali u rovovima, boreći se za slobodu Crne Gore. Ponosno se prisjećamo Mojkovačke bitke, gdje su crnogorski junaci odoljeli brojnijem neprijatelju, postavši ključni činilac u pobjedi sila Antante u Prvom svjetskom ratu. U poštovanju prema onima koji su žrtvovali živote za domovinu, ispisujući istorijske i vojne udžbenike, u obavezi smo da čuvamo Crnu Goru kao svetu baštinu. Infrastrukturni projekti, poput autoputa, obećavaju prosperitet sjevernom dijelu zemlje, uključujući i Mojkovac. Kroz bolju povezanost, valorizaciju turističkih potencijala i podršku mladima, Mojkovac će uistinu, kao i 1916. godine, biti kapija i ponos Evrope- navela je  Zdenka Popović, potpredsjednica Skupštine Crne Gore.

Neka Dan opštine Mojkovac, kako je navela, bude prilika da zajedno odamo počast prošlim generacijama, ali i da s ljubavlju i predanošću radimo na daljem razvoju Crne Gore.

- U to ime, čestitam Dan opštine Mojkovac, predsjedniku Opštine, Vesku Deliću, predsejdniku Skupštine opštine, Marku Janketiću, kao i svim građankama i građanima Mojkovca, s vjerom u prosperitet i ljepšu budućnost- istakla je Popović.

Nimanbegu čestitao Božić

Čast mi je da u svoje ime i u ime Nove Demokratske Snage - Forca izrazim najsrdačnije čestitke povodom Božića svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti, kazao je predsjednik Force Genci Nimanbegu.

- Želim da u ove svečane praznične dane u vašim porodicama zavlada mir i sreća s nadom da će ova godina biti godina blagostanja za sve nas - navodi se u čestitki.

Đeka: Želim da Božić proslavite u dobrom zdravlju

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka povodom Božića, najradosnijeg i najvećeg hrišćanskog praznika, u ime Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i u svoje ime, upućuje iskrene čestitke pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vjernicima/ama u Crnoj Gori.

- Želim da Božić proslavite u dobrom zdravlju, sa svojom porodicom i prijateljima u ljubavi i slozi. Neka nas ovi blagi dani ujedine na putu pomirenja, pomognu nam i podstaknu nas da budemo bolji, čuvamo i njegujemo jedno od naših najvećih bogatstava, bogatstvo različitosti koje dijelimo. Želim da duhovna snaga najradosnijeg hrišćanskog praznika bude putokaz i poruka da svi u Crnoj Gori jedni drugima budemo uvjek prijatelji u sreći i nevolji, da ravnopravno gradimo bolje sjutra za sve, društvo jednakih mogućnosti bez diskriminacije- istakao je Đeka.

Vujović: Mir Božiji - Hristos se rodi

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, uz iskrene čestitke Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, želim neizmjernu radost i blagoslov na Badnji dan i Božić, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

- Rođenje sina Božijeg, u mračnoj, hladnoj pećini, vanvremenska je priča o mogućnosti postojanja ljepote, radosti i spokoja u najtežim uslovima, u bijedi i nemaštini. U teškim okolnostima života, u hladnoći oskudice - radost se rađa, radost života, svijetlo vrline se pojavljuje, spokoj i mir koji stvara novi život na ovom svijetu Pa su i kraljevi došli sa poklonima onome što je najsvetije, a to je novi život, nova mogućnost, novo prosvjetljenje. I tako bi trebalo da se slavi u svakoj kući hrisćanskoj, skomno, zajedno, radosno, spokojno, u osjećaju sreće što dijelimo ovaj dan i ovaj život, u okolnostima koje su nam date. Vrlini pokloni i poklonjenje, jer ona to zaslužuje. Da li je mir u nama, mir u spoljašnjem svijetu, nešto što je malo, nevažno, neveliko? Pogledajmo u sebe i oko sebe i priznajmo. Da li je toplina doma i zajedništvo, osjećaj da je susjed ili putnik namjernik - naš brat, da li je to nešto prirodno i svakodnevno, često? Da li je zaista tako? A trebalo bi biti. Da li smo se sklonili u svoju pećinu, da li smo svili svoj skromni dom, svi i uživamo u njemu, ili ne postojimo ako se ne pokažemo i ne pohvalimo javnosti? Kako postizati vrlinu, kako doseći mir, kako pomoći sebi i drugome- navela je ministarka.

Ovih prazničnih dana, kako ističe, poslušajmo riječi svete knjige, ljubimo bližnjeg svog kao samog sebe, dijelimo dobrotu i svjetlost, učimo se skromnosti i pokornosti.

- Božićne svetkovine su otkazane u Vutlejemu, mjestu rođenja Isusa Hrista. Udaljili smo se od mira, spokoja, svjetlosti, vrline. Molimo se za mir u svijetu, mir u svakoj duši, za slogu među ljudima i za razumijevanje drugog kao sebe ili kao svoga. Mir Božiji - Hristos se rodi- navela je Vujović.

Šćekić čestitao Božić: Neka Badnji dan i Božić donesu mir

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić čestitao je Božić i poručio da svetlost koju nam daje Božić predstavlja toplinu mira Božjeg koju je Hristos donio ovdje na svijet među svoje vjernike.

- Njegovoj svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju, Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Joanikiju, Vladici budimljansko-nikšićkom g. Metodiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vjernicim Srpske pravoslavne crkve srdačno čestitam Badnji dan i Božić, uz iskrenu želju da veliki praznik proslavite u miru, radosti i blagostanju.Neka Badnji dan i Božić donesu mir, spokoj i toplinu zapaljenog badnjaka koju nam Hristos daje i u Vitlejemskoj pećini, ali i u svakom našem domu.Neka svetlost koju nam daje predstavlja toplinu mira Božjeg koju je Hristos donio ovdje na svijet među svoje vjernike. Sjećanje na sječenje i loženje badnjaka u djetinjstvu donosi toplinu i unosi radost u naša srca i trenutke kada se okupljaju porodice i zajedno slave Božić sa najljepšim vjerskim običajima i obredima, koji simbolizuju rađanje novog života, djece, roditeljstva, očinstva i materinstva. Svi ti običaji imaju isti cilj - da se moli, sačuva i uveća porodica- istakoa je on.

Porodična okupljanja, milosrđe i čin praštanja su vrijednosti koje čine ovaj praznik posebnim.

- Uz iskrenu želju da Božić donese mir među ljudima i dobru volju, toleranciju i čovjekoljublje, solidarnost, poštovanje i mir u svijetu i sve one vrijednost koje su ključne za izgradnju boljeg društva u kojem se svi osjećaju voljenim i podržanim, uz radosni pozdrav - Mir Božiji, Hristos se rodi- naveo je Šćekić.

Čelnici Opštine i Skupštine opštine Nikšić čestitali najradosniji hrišćanski praznik 

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je Božić Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, Arhijerejskom namjesništvu nikšićkom i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve, sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

On je naveo da ovaj Božić dočekujemo poslije izuzetno uspješne godine na lokalnom nivou u Nikšiću, ističući da je posebno značajno što je Sveti

Vasilije Ostroški u 2023. godini postao i zvanično slava Opštine Nikšić, čime su se ispoštovali osjećanje i nedvosmislena volja naših građana.

- Ne možemo da se u ovom trenutku ne sjetimo našeg stradalnog Kosova i Metohije. Naše molitve su uz naš narod na Kosovu i Metohiji i ovog Božića – istakao je Kovačević.

On je izrazio nadu da će u narednoj godini Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ponovo posjetiti Nikšić.

- Ovih dana se sjećamo i početaka borbe od prije četiri godine za odbranu svetinja i trudimo se da je ostanemo dostojni i u budućem vremenu, a za to je

potrebno da ujedinimo sve naše snage kako bismo mogli da djelujemo na polzu cijela naroda. Želeći i arhijerejima i vjernom narodu dobro zdravlje i svaku

sreću, još jednom sve pozdravljam najradosnijim pozdravom: Mir Božiji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! – poručio je Kovačević.

Nemanja Vuković, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, uputio je čestitku povodom Badnjeg dana i Božića mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko- nikšićkom Metodiju, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima koji ovaj praznik proslavljaju po Julijanskom kalendaru.

- U ime Skupštine opštine Nikšić i u svoje ime, iskreno želim da vam ovaj veliki praznik donese dobro zdravlje i svaku sreću. Ozareni radošću rođenja Bogomladenca Hrista, svoje misli i djela trebamo usmjeriti prevashodno na zbližavanje i mir među nama, kako bi se svi oko nas radovali, svjesni obaveze da uvijek budemo iskreni, nesebični i hrabri, te da kontinuirano radimo na izgradnji društva po mjeri svih građana. Vjera, nada i ljubav najsigurniji su nam

saveznici u nastojanjima da prevaziđemo svakodnevne izazove i slavimo život u miru i ljubavi,

posvećeni sveobuhvatnom napretku našeg grada i države. Neka praznik Hristovog rođenja svim vjernicima donese mir, porodičnu slogu i napredak. Mir Božiji, Hristos se rodi! - poručio je Kovačević.

Raičević uputio čestitku: Badnji dan i Božić da svaki dom ispune toplinom i radošću

Povodom Badnjeg dana i nastupajućeg najradosnijeg hrišćanskog blagdana - Božića, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, u svoje i u ime opštine Bar, uputio je čestitku arhijerejskom namjesniku barskom, protojereju-stavroforu Slobodanu Zekoviću, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

- Simbolika novog rađanja koju donosi Božić prilika je više da se podsjetimo na važnost njegovanja trajnih vrijednosti našeg grada i društva, a to su ljubav i sloga, međusobno poštovanje i uvažavanje, solidarnost i zajedništvo, kao temelj na kojem gradimo i gradićemo naše bolje sjutra i opšti napredak.

Neka proslavljanje Božića, kao novog početka, u svima nama zaiskri i nove nade i probudi nove polete koji će nam dati istrajnost i snagu u savladavanju svih izazova na putu izgradnje empatičnog, otvorenog, multietničkog i savremenog društva za nas i generacije koje dolaze - kazao je Raičević u čestitki.

Sa iskrenom željom da Badnji dan i Božić svaki dom ispuni toplinom i radošću i da svima donese dobro zdravlje, mir i blagostanje, još jednom Vam čestitam najradosniji hrišćanski praznik. Hristos se rodi, poručio je Raičević.

Milović i Radović: Želimo vam srećan Božić, ispunjen mirom i toplinom porodičnih okupljanja

Ministar pravde, Andrej Milović, i generalni direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama, Dragan Radović, čestitali su Badnji dan i Božić svim vjernicima koji ovaj poseban dan slave po julijanskom kalendaru.

- Blagi dani Božića podsjećaju nas na neprolazne vrijednosti zajedništva, međusobnog uvažavanja, mira, razumijevanja i poštovanja. Neka svijetli dani ovog uzvišenog praznik donesu radost i blagostanje u vaše domove, ispunjavajući ih ljubavlju i srećom - navodi se u čestitki.

Želimo vam srećan Božić, ispunjen mirom i toplinom porodičnih okupljanja, poručuju Milović i Radović.

Đeljošaj: Činimo dobra djela, da bi Crna Gora bila još topliji dom za sve

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj uputio je čestitke mitropolitima, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

On je čestitao "radosni hrišćanski praznik koji sobom nosi poruku mira, sreće, praštanja i novog početka".

- Želim najiskrenije da vam čestitam nastupajuće božićne blage dane, sa željom da nas radost ovog velikog praznika učvrsti u međuljudskom uvažavanju, ljubavi i spremnosti da činimo dobra djela kako bi Crna Gora bila još topliji, sigurniji i prosperitetniji dom za sve njene građanke i građane - navodi se u čestitki.

Šehović: Svjetlost i plemenitost praznika vraćaju nas na vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović čestitao je Badni dan i Božić svim hrišćanskim vjernicima koji ovaj praznik obilježavaju prema Julijanskom kalendaru, poželivši im ličnu i porodičnu sreću, kao i da u harmoničnoj atmosferi provedu predstojeće blagdane.

„Svjetlost i plemenitost praznika vraćaju nas ne samo lijepim običajima, već i vrijednostima na kojima počiva čovječanstvo, poput uzajamnog poštovanja, brige za drugoga i neophodnosti međusobnog razumijevanja”, naveo je Šehović.

Predsjednik SD-a je istakao da multivjerski, multietnički i multinacionalni karakter Crne Gore, kao i skladan suživot, čine da se bliskost među ljudima osjeća tokom svakog praznika, te poželio građankama i građanima koji obilježavaju pravoslavni Božić da ga proslave u miru, radosti i sreći okruženi najmilijima.

„Uz želju da se praznična harmonija i vedrina prenesu na sve ostale dane u godini, čestitam ovaj veliki praznik svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori”, zaključio je Šehović.

Pejović: Božića inspiriše da pružimo ruku pomoći svima kojima je potrebna

Potpredsjednik parlamenta Boris Pejović čestitao je u svoje lično i u ime Skupštine Crne Gore najsrdačnije praznik Rođenja Hristovog mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru, sa željom da najradosniji hrišćanski praznik provedu sa najbližima, u miru, radosti i blagostanju.

“Praznici su vrijeme kada se u toplini porodičnog doma okružujemo svojim najmilijima. Istovremeno, atmosfera Božića nas inspiriše da pružimo ruku pomoći svima kojima je potrebna, učvršćujući veze koje našu zajednicu čine solidarnijom i humanijom”, kazao je Pejović.

Ističe da na ovaj dan vrijedi se prisjetiti da je Božić prije svega poruka sloge i praštanja, poruka da čujemo jedni druge, da razumijemo jedni druge i da oprostimo jedni drugima.

“Moramo nastojati da na vrijednostima Božića - međusobnom uvažavanju, razumijevanju i toleranciji - gradimo bolju Crnu Goru, dom za sve njene građanke i građane. Neka ljubav, solidarnost i briga za bližnje tokom predstojećih blagih dana ispune vaše domove. Mir Božiji – Hristos se rodi”, naveo je Pejović u čestitki.

Ibrahimović: Blagdani podsjećaju na potrebu uvažavanja i poštovanja različitosti

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Božića svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

“Vjerski praznici za sve vjernike predstavljaju veliku radost i prilika su za jačanje duhovne snage i obnavljanje međusobnih veza.

Upravo nas blagdani podsjećaju na potrebu uvažavanja i poštovanja različitosti u cilju izgradnje bolje budućnosti za sve naše građane.

U ime Bošnjačke stranke i u svoje ime, čestitam vam predstojeći praznik“, navodi se u čestitiki Ibrahimovića.

Popović: Neka vam blagi dani donesu duboku radost i unutaršnji mir

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Badnjeg dana i Božića.

Ona je čestitku uputila mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti.

„Neka vam praznično raspoloženje ispuni dom porodičnom toplinom, ljubavlju i srećom, a blagi dani donesu duboku radost i unutaršnji mir.

U duhu zajedništva, nadam se da će praznično razdoblje biti vrijeme zbližavanja i solidarnosti, a naša djela ljubaznosti i pažnje prema bližnjima luče nade i pozitivnih promjena.

S poštovanjem prema tradiciji i vrijednostima koje čine naš identitet, želim vam obilje ljubavi, zdravlja i sreće. Neka Božić bude vrijeme obnove duha, koje će donijeti blagostanje, prosperitet i uspjeh našoj voljenoj domovini“, napisala je popović u čestitki.

Joković: Božić simbol radosti i sreće

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković čestitao je, u ime SNP Crne Gore, kao i u svoje lično ime, predstojeće blagdane, Badnji dan i Božić, Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju i svim pravoslavnim vjernicima.

"Želim da ovi Božićni blagi dani donesu svim građanima Crne Gore zdravlje, mir i sreću, i da u našim srcima sačuvaju vjeru i nadu u bolje sjutra.

Božić je simbol radosti i sreće i podsjeća nas na važnost međusobnog razumijevanja i poštovanja, istovremeno nas obavezujući da razvijamo slogu među svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjerske, nacionalne i političke razlike.

Iskrenim odnosom trebamo poštovati i čuvati jedni druge, jer jedino istinskom bliskošću možemo ostvariti razumijevanje i slogu, koje su neophodne za srećnu i bolju budućnost svih građana Crne Gore", naveo je Joković u čestitki.

Bokeški forum: Srećni božicni praznici

Srce čovjeku određuje put, ali Bog upravlja njegovim koracima, saopštili su iz Bokeškog foruma povodom Badnjeg dana i Božića.

- Sve što učinite i kud god da krenete, neka Vam bude srećno i blagoslovljeno, ispunjeno zdravljem, i blagostanjem. Svim pravoslavnim vjernicima od srca čestitamo Božić.

Vaš Bokeški Forum - navodi se u čestitki.

DPS Budva: Božić je najbolji putokaz za praštanje

Dragi sugrađani,

Nazdravlje vam Badnji dan i nastupajući Božić!

Želimo da u ovim radosnim i svim ostalim danima budete okruženi porodicom i prijateljima. Da osjetite snagu sreće i zadovoljstva, porodične ljubavi i mira, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Budva.

- Božić je najbolji putokaz za praštanje i podsjetnik da se u svakodnevnom životu osvrnemo na svoje postupke u namjeri da živimo u miru i ljubavi uvijek spremni da opraštamo jedni drugima i radujemo se jedni drugima.

Ovi dani nas na najljepši način podsjećaju na to šta možemo uraditi jedni za druge, na važnost porodice i na sve one univerzalne vrijednosti koje vjekovima baštinimo. Dani koji nas podsjećaju na solidarnost i zajedništvo - navode iz budvanskog DPS-a.

Ističu da se nadaju da će zajedničkim aktivnostima i posvećenošću dati sopstveni doprinos međuljudskim odnosima i u životnu stvarnost unositi ono najljepše i najplemenitije što nosimo u sebi i baštinimo u svojoj kulturi.

- Radujte se svojim uspjesima i uspjesima svojih namilijih i svakoga dana težite boljem i skladnijem životu, životu punom optimizma i entuzijazma. Neka vas i vaše porodice prati uspjeh i napredak i neka božićni dani budu putokaz ka svemu što dolazi. Mir Božji, Hristos se rodi - navodi se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Budva.

NVO Serdar: "Nema dana bez očinjeg vida, niti prave slave bez Božića"

U ime NVO "Serdar" i svoje lično ime, Njegovoj svetosti arhiepiskopu pećkom mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, mitropolitu crnogosrko-primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim  vjernicima koji slave po Julijanskom kalendaru srdačno čestitamo Badnji dan i Božić.

- Neka nam sila predstojećeg Božića daruje mudrost i istrajnost da očuvamo sve plemenite i duhovne vrijednosti svojstvene našem narodu i neka nam podari snagu da sa dostojanstvom nadvladavamo sva iskušenja koja pred nas budu postavljena. Kao što je kazao vanvremenski Njegoš "Nema dana bez očinjeg vida, niti prave slave bez Božića", i neka zato ovaj Božić bude početak od kojeg ćemo ići nadahnuti njegovom snagom, slavom i porukom ljubavi prema bližnjima. Mir Božiji, Hristos se rodi - navodi u čestitki Radko Garčević, predsjednik NVO "Serdar".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:36