/ foto: Ivan Petrović Ipe, Dan
08/04/2024 u 20:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čestitke povodom Dana Roma

Danas, 8. aprila, obilježava se Dan Roma, a tim povodom s raznih adresa su stigle brojne čestitke

Joković: Romima pomoći u ostvarivanju manjinskih prava

Povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma, predsjednik SNP CG, Vladimir Joković, uputio je čestitku svim pripadnicima romske populacije i predsjedniku Romskog savjeta u Crnoj Gori, Mensuru Šaljaju.

- Povodom Svjetskoga dana Roma, koji se svake godine obilježava 8. aprila, u ime SNP CG, kao i u svoje ime, predsjedniku Romskog savjeta u Crnoj Gori, Mensuru Šaljaju, kao i svim pripadnicima romske populacije, čestitam njihov praznik sa željom da istraju u očuvanju svog nacionalnog identiteta, kulture, jezika i običaja.

Romska populacija se nalazi u nezavidnom položaju, i svi mi im trebamo pomoći u ostvarivanju njihovih manjinskih prava, kao i u poboljšanju ukupnog socijalnog statusa, uključujući obrazovanje, zdravstvenu njegu i uslove stanovanja - kazao je Joković.

Ibrahimović: Romskoj populaciji obezbijediti jednake uslove

Povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović uputio je čestitku predsjedniku Romskog savjeta u Crnoj Gori Mensuru Šaljaj i svim pripadnicima romske zajednice, uz poruku da naše društvo još uvijek nije stvorilo pretpostavke, gdje bi pripadnici romske zajednice bili ravnopravni članovi društvene zajednice.

- Uvaženi gospodine Šaljaj i uvažene Romkinje i Romi, čestitam vam 8. april, Međunarodni dan Roma. Uprkos deklarativnom zalaganju naše društvene zajednice, da je potrebno romskoj populaciji obezbijediti jednake uslove obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kao i uslove stanovanja i rada, kakve imaju pripadnici drugih zajednica, još uvijek smo daleko od toga da možemo sa sigurnošću reći da smo odgovorili zadatku - naveo je Ibrahimović u čestitci.

Zbog toga, prema njegovim riječima, zajednički cilj svih nas mora biti da prije svega kroz zakonske propise, a kasnije i primjenom u praksi, damo doprinos da romska zajednica krene putem brže integracije.

- U to ime još jednom vam, u svoje i u ime Bošnjačke stranke, čestitam Međunarodni dan Roma, uz nadu da ćemo na obilježavanju sljedećeg, moći da se pohvalimo da smo ostvarili makar i minimalni napredak na polju vaše inkluzije u naše zajedničko društvo - piše u čestitci.

Kovačević: Inkluzija Roma je važna stavka politike naše lokalne samouprave

Povodom Svjetskog dana Roma na zgradi Opštine Nikšić istaknuta je njihova zastava. 

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da je inkluzija Roma važna stavka politike lokalne samouprave. 

- Tim povodom  primio sam danas predstavnike RE zajednice Miljaima Deliju, Nardija Ahmetovića, Zoju Tarlamišaj i Denisonu Berišaj, sa kojima sam razgovarao o unapređenju položaja te populacije i o budućim aktivnostima koje će se zajednički realizovati.  Da je naš rad na ovom polju vidljiv i našim evropskim partnerima dokazaće i naš boravak u Briselu u toku ove nedelje.  Srećan Svjetski dan Roma! - naveo je Kovačević na svom zvaničnom fb profilu.

Raščanin Radičević: Posvetiti dodatnu pažnju unapređenju položaja romske populacije

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Ivana Raščanin Radičević uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana Roma, ističući važnost ovog datuma za podizanje svijesti o značaju pitanja kulture i identiteta Roma, ali i izazova sa kojima se ova populacija suočava.

- Iako se danas Crna Gora suočava sa brojnim izazovima na unutrašnjem planu, te je fokus djelovanja nekad nedovoljno usmjeren na određene društvene grupe, ipak moramo biti svjesni nepovoljnosti položaja u kojem se nalaze pripadnici romske populacije. Treba se dodatna pažnja posvetiti izazovima sa kojima se pripadnici ove populacije susrijeću u Crnoj Gori, kao i neophodnosti unapređenja obrazovnih mogućnosti i stvaranja šansi za ostvarivanje njihovog punog potencijala, navela je Raščanin Radičević.

Ona je dodala da je kroz različite programe i inicijative, neophodno u narednom periodu sistemski raditi na prevazilaženju prepreka sa kojima se mladi Romi svakodnevno suočavaju, kako u obrazovnom sistemu, tako i prilikom zapošljavanja, ali i izazova na koje nailazi ukupna populacija.

- Uz iskrene čestitke, želim da uputim podršku i spremnost Socijaldemokrata Crne Gore, da zajednički radimo na promovisanju kulture, nasljeđa i identiteta Roma, uz potpuno uvažavanje njihovih prava i principa jednakosti, zaključila je Raščanin Radičević u čestitki.

CGO: Romi u Crnoj Gori svoj dan dočekuju na margini

Centar za građansko obrazovanje (CGO) svim pripadnicama i pripadnicima romskog naroda čestitao je Međunarodni dana Roma, uz želju da se njihov položaj u Crnoj Gori unaprijedi, jer Romi ga i ove godine dočekuju na marginama - uz loše životne uslove, siromaštvo, diskriminaciju i probleme u ostvarivanju osnovnih prava.

- Romi ostaju u vrhu najdiskriminisanijih grupa u našem društvu, a definitivno su najdiskriminisanija nacionalna grupa, na što ukazuju i istraživanja CGO-a o multikulturalizmu. Dodatno, svaki treći ispitanik/ca iskazuje etničku distancu prema Romima u dijelu mogućnosti da oni budu članovi/ce njihove porodice, navode iz CGO-a.

Obrazovanje o Romima, njihovog kulturi i tradiciji je vrlo ograničeno, ističu iz CGO, a što posljedično ima svoj izraz i u izraženom nivou predrasuda i stereotipa.

- Premalo se ulaže u obrazovanje Roma, kako bi imali elementarne uslove za bolju zapošljivost i integraciju u društvo, zaključuju iz CGO-a.

Milatović: Rome uključiti u političke procese

Šćekić: Romi se u našoj zemlji i dalje nepravedno suočavaju sa predrasudama

Svim članovima romske zajednice upućujem srdačne čestitke povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obilježava u čast Prvog svjetskog kongresa Roma, održanog u Londonu od 8. do 12. aprila 1971. godine, što je predstavljalo jedan od najvažnijih događaja u istoriji ove populacije – poručio je Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta.

Prema njegovim riječima, pomenuti datum je prilika da istaknemo jedinstven doprinos koji Romi daju kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom građanskom, multietničkom i multikulturalnom biću.

– Uprkos dosadašnjim naporima, Romi u našoj zemlji se i dalje nepravedno suočavaju sa predrasudama, diskriminacijom i nejednakošću u ostvarivanju svojih prava i sloboda. Kao ključni prioriteti njihovog položaja u društvu, neophodna je snažnija borba protiv segregacije i stigmatizacije, kao i društvena inkluzija Roma – naveo je Šćekić.

Potpredsjednik Šćekić je rekao da, iako je prethodnim godinama ostvaren je određeni napredak u pogledu unapređenja statusa ove zajednice, ali da još uvijek ima dosta posla na putu smanjenja društvenog jaza, osiguranja pristupa osnovnim pravima i stvaranja uslova za poboljšanje kvaliteta života Roma.

– Najveću odgovornost imamo prema njihovim najmlađim članovima kako bi svako romsko dijete dobilo šansu da bude dio školskog sistema i da se na osnovu svojih znanja, vještina i kompetencija može dokazati u svakoj profesiji. Za to je neophodna volja i želja samih Roma koji moraju biti svjesni potrebe da budu dio društva, da njihova djeca budu uključena u sistem obrazovanja, da ne napuštaju škole u ranom uzrastu, te da sa tom željom postanu punopravni članovi zajednice. Da bi ovaj zajednički cilj bio ostvaren, neophodna je bolja saradnja nadležnih državnih institucija i romske populacije – poručio je Šćekić.

Kroz dalju primjenu inkluzivnih politika, potpredsjednik Šćekić je rekao da treba učiniti sve da Romi budu integrisani, poštovani i ravnopravni članovi društva. Ovaj proces nije lak, ali alternativa ne postoji. Crna Gora kao država koja korača putem ka Evropskoj uniji mora pokazati kapacitet da svakog svog građanina jednako uvažava, bez ikakvog prostora za bilo koju vrstu diskriminacije.

– Uz želju da nastavite da radite na očuvanju i promociji svoje kulture, jezika, običaja i ukupnog identiteta, čime i Crnu Goru činite bogatijom i raznovrsnijom, još jednom čestitam vam vaš Dan – zaključio je Šćekić.

Dukaj: Pripadnici romske zajednice u Crnoj Gori, ali i širom svijeta, i dalje suočavaju sa  diskriminacijom

Prvi svjetski kongres Roma održan je na današnji dan, prije tačno 54 godine, i može se računati kao početak snažne i kontinuirane afirmacije Roma u svijetu, kazao je ministar javne uprave Marash Dukaj u čestitki povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

- Kreiraju se i realizuju mnoge strateške aktivnosti u cilju njihove integracije u društvu na način da se poboljša kvalitet života Roma u našoj zemlji. Ipak, pripadnici romske zajednice se u Crnoj Gori, ali i širom svijeta, i dalje suočavaju sa  diskriminacijom i nejednakim šansama za  ostvarenje njihovih osnovnih prava i  sloboda.

Napretka ipak ima u svim oblastima života, a posebno u  obrazovanju.  U vrijeme kada sam u Ministarstvu prosvjete, obavljao funkciju pomoćnika ministra za obrazovanje manjinskih naroda, činio sam profesionalne i lične napore u pravcu snažnog unapređenja inkluzivnog obrazovanja, promovisući stav da su različitosti prilika ne samo za međusobno razumijevanje i podršku, nego i za lični rast. Strateški smo preduzimali konkretne aktivnosti, koje su dale rezultate ne samo u kvantitativnom, nego i u kvalitativnom smislu.  

Uvjeren sam da će Crna Gora u daljoj strateškoj  primjeni inkluzivnih politika, nastaviti da se približava društvu jednakih šansi, u kome ćete vi, Romi i Romkinje, biti vrijedni članovi zajednice, koji su aktivni u borbi za svoj ravnopravan i demokratski razvoj. Ovom prilikom snažno apelujem, da u skladu sa nadležnostima, preduzimamo korake i aktivnu ulogu u naporu za bolji život pripadnika romske zajednice, a samim tim i cijelog društva. To je proces i potrebno je vrijeme, ali je od presudne važnosti ljudski pristup, za koji ne postoji  alternativa na putu dostizanja pravde i slobode.

Ovaj dan je prilika da čestitamo na dostignućima, ali i da podržimo očuvanje romske kulture, jezika, običaja,  i drugih osobenosti,  čiju autentićnost čuvate nevjerovatnom vitalnošću,  a koja je već utkana u multietničko i građansko biće  crnogorskog identiteta.

Sa dubokim uvjerenjem i nadom da ćemo svi zajedno, podržati vaš napredak i poboljšanje ukupnog statusa, još jednom vam svima čestitam  Svjetski dan Roma.  

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:35