/ Фото: Твитер
17/06/2021 u 13:01 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цетиње: Грађани тврде да се девастира манастир, а црква да поправља мокре чворове

Ове објаве су злонамјерне, а понашање групе грађана је било непримјерено, кажу из Управе манастира

Група грађана Цетиња окупила се данас испред Цетињског манастира због тврдње да управа манастира жели да девастира овај вјерски објекат, што су они одмах демантовали.

На Твитеру су објављене фотографије са Цетиња, а грађани тврде да их је ректор Богословије Гојко Перовић обавијестио да се реновирају тоалети из 15. вијека како ви се "туристи имали гдје умити". 

- Пробијају се и прекривају зидине старе пет вјекова. Kултура уринирања се наставља, неће вам проћи- пише у објави на Твитеру. 

Након тога, огласила се управа манастира која тврди да су те објаве злонамјерне, истичући да је понашање групе грађана било непримјерено.

- Дужни смо да се обратимо јавности са појашњењем. Као што је упућеној јавности познато, у Цетињском манастиру је 80-тих година прошлог вијека, у сарадњи са Музејима Цетиње и тадашњом републичком и општинском управом, обављена реконструкција манастира у оквиру које је од великог дијела његовог унутрашњег простора устројен црквени музеј – Ризница Цетињског манастира, ради презентације богатог црквеног културно-историјског насљеђа свим посјетиоцима нашег града. Као што је свакоме разумноме јасно, за потребе примања већег броја посјетиоца Цетињског манастира и Ризнице, било је потребно урадити одговарајуће мокре чворове, што је тада, дакле, прије четрдесетак година и урађено. Тај простор и дан-данас служи у исте сврхе. Посљедњих седмица се врши замјена плочица и унутрашње водоводне и канализационе инфраструктуре тог простора, која је од вишедеценијске употребе дотрајала и не служи својој сврси. Након уређења и поплочавања простора око Цетињског манастира прије петнаестак година, које је комплетно извршено у организацији државних власти, дошло је до погоршања ситуације, јер се десило слегање терена, што је у наставку довело до оштећења главних канализационих водова. У сваком случају, чињенице су следеће: два мокра чвора у сутерену Цетињског манастира су направљена прије више од четрдесет година, а данас се врши њихова поправка, јер су дотрајали. Свака прича мимо ове служи само за наставак антицрквене хајке и представља намјеран покушај дизања беспотребних тензија и вјештачког изазивања инцидената- поручују из Управе манастира. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 01:56