/ SA SASTANKA
04/10/2022 u 09:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CG potpisala program za saradnju sa međunarodnom agencijom za atomsku energiju

CPF je pripremljen nakon detaljnog proučavanja Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine

Tokom trajanja 66. Redovnog zasijedanja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Crna Gora je, 28. septembra 2022. godine, potpisala novi Okvirni program za saradnju, za period 2022-2027. godina.

- Sa crnogorske strane, dokument je potpisala Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja, a u ime Međunarodne agencije za atomsku energiju zamjenik generalnog direktora za oblast tehničke saradnje, gdin Hua Liu. Programom su definisane prioritetne oblasti saradnje Crne Gore i IAEA za naredni srednjoročni period kao što su: zdravlje ljudi, vode i životna sredina, energetika i industrija, hrana i poljoprivreda i nuklearna i radijaciona sigurnost i bezbjednost. Okvirni program za saradnju (CPF) predstavlja referentni okvir za tehničku saradnju između Crne Gore i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za period 2022-2027. CPF, koji se nadovezuje na dostignuća prethodne tehničke saradnje između Crne Gore i IAEA i uzima u obzir stečena iskustva, čime će doprinijeti nacionalnim razvojnim prioritetima i ciljevima, pri čemu nuklearne nauke i tehnologije mogu da obezbijede značajan, isplativ doprinos za društveno-ekonomski razvoj i imaju komparativnu prednost u odnosu na druge tehnologije- navodi se u saopštenju.

CPF je pripremljen nakon detaljnog proučavanja Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine, Programa zaštite od radona s Akcionim planom za period 2019-2023. godine, Strategije za smanjenje rizika od katastrofa sa Dinamičkim planom aktivnosti za sprovođenje Strategije za period 2018-2023. godine, te ostalih relevantnih nacionalnih dokumeenata.

- U cilju postizanja postavljenih ciljeva koji su povezani sa SDG, neophodno je fokusirati se na poboljšanje i usvajanje pravnog sistema, naročito u oblasti zaštite od jonizujućeg zračenja, radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbjednosti, kao i na unapređenje ljudskih kapaciteta.Izradom CPF-a koordiniralo je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore (MNTR) koje je nadležno za saradnju sa IAEA na nacionalnom nivou, u tijesnoj saradnji sa službenikom IAEA za upravljanje programom, zaduženim za Crnu Goru. Širok spektar aktera bio je uključen u prepoznavanje potreba i planiranje predloženog programa tehničke saradnje u okviru CPF-a. To uključuje predstavnike Ministarstva zdravlja, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova, Agencije za zaštitu životne sredine, Kliničkog centra Crne Gore, Instituta za javno zdravlje i drugih relevantnih državnih organa. U procesu pripreme učestvovali su i muškarci i žene, kako bi se osiguralo da svih brige i iskustva budu zastupljene te da svi imaju jednaku korist od predloženog programa tehničke saradnje, bez produbljivanja nejednakosti- navodi se u saopštenju.

Dokument CPF i koncepti programa tehničke saradnje formulisani su istovremeno kako bi se međusobno dopunjavali. Važno je istaći da se period CPF-a 2022-2027. poklapa sa planiranim periodom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao osnova za unapređenje nacionalnih prioriteta i postizanje međunarodnih i evropskih ciljeva u predmetnim oblastima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:20