/ - MIN.ZDRAVLJA
24/11/2022 u 13:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodatni angažman sa međunarodnim organizacijama za pomoć izbjeglim licima iz Ukrajine i Rusije

Šćekić je kazao da zdravstveni sistem, u skladu sa raspoloživim sredstvima i mogućnostima, pruža neophodnu zdravstvenu njegu svim licima koja imaju status izbjeglica a koja su se obratila za pomoć zdravstvenom sistemu

Crna Gora se suočava sa značajnim brojem izbjeglica sa teritorije Ukrajine, a u poslednje vrijeme i Rusije, što zahtijava dodatni angažman institucija, međunarodnih partnera i organizacija, ali i svih činilica društva kako bi ova lica imala adekvatan tretman u Crnoj Gori, a posebno dostupnu zdravstvenu zaštitu.

To je saopšteno tokom sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, šefa Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori (UNHCR) Žana Iva Bušardija i šefice Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mine Brajović.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora preduzima sve aktivnosti za nesmetan prihvat i boravak izbjeglih lica sa teritorija Ukrajine i Rusije, ali i da je neophodno dodatno uložiti napore kako bi i u narednom periodu u potpunosti bile ispoštovane sve potrebe koje zahtijava ovaj specifičan momenat posebno imajući u vidu činjenicu da nastupaju hladniji mjeseci koji mogu donijeti dodatne neizvjesnosti.

Šćekić je kazao da  zdravstveni sistem, u skladu sa raspoloživim sredstvima i mogućnostima, pruža neophodnu zdravstvenu njegu svim licima koja imaju status izbjeglica a koja su se obratila za pomoć zdravstvenom sistemu, ali i da se u narednom periodu mora uraditi ozbiljna analiza svih stanja i potreba koja podrazumijevaju medicinski angažman i zbrinjavanje kako bi i finansijska sredstva bila obezbijeđena na pravi način.

- Domaćinski se odnosimo prema ljudima koji traže pomoć, kako našem domicilnom stanovništvu, tako jesmo i nastavićemo da pružamo zdravstvenu zaštitu i izbjeglim licima. Ipak, moramo imati na umu osjetljiv finansijski momenat  gdje ne smijemo dozvoliti da ''skliznemo'' u bilo kakvu vrstu populizma i obećanja bez pokrića. Vlada Crne Gore se s  posebnim snzibilitetom i brigom odnosi prema ovom pitanju i taj kurs se neće mijenjati. Raduje činjenica da su i međunarodni partneri zainteresovani da  pomognu jer samo zajednička i udružena briga i rad mogu nas odvesti do krajnjeg cilja, a to je , u ovom slučaju, adekvatna zdravstvena zaštita za sva lica na teritoriji Crne Gore, poručio je Šćekić, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Na sastanku je saopšteno da je od početka ratnih sukoba u Ukrajini kroz Crnu Goru prošlo oko 60 000 izbjeglica iz te zemlje, a da se u svakom trenutku njih oko  15 000 nalazi u našoj zemlji i da ovaj podatak svakako mora biti podsticaj za angažman kako institucija tako i zajednice u cjelini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. januar 2023 23:40